Nieuws

Vestia gaat schade claimen bij BNP in derivatendebacle

Vestia stelt ook de Franse bank BNP Paribas aansprakelijk in het derivatendebacle dat de woningcorporatie jaren terug bijna de kop kostte. Het gaat daarbij mogelijk om een claim van honderden miljoenen euro's.

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Volgens de woningcorporatie had het Franse concern een belangrijk aandeel in het derivatendebacle dat Vestia en de corporatiesector in totaal meer dan 2,5 miljard euro schade heeft opgeleverd.

Er is tegen BNP nu een vordering ingesteld bij het High Court of Justice in Londen. De schade door BNP Paribas wordt vooralsnog geschat op ruim 300 miljoen euro. De omvang van de claim is overigens nog niet bekend. "Er is nu sprake van een aansprakelijkheidsstelling. Het hele proces kan jaren duren", aldus een woordvoerder.

De vordering is er vooral op gebaseerd dat BNP Paribas "verantwoordelijkheid had" voor de omkoping door tussenpersonen, van de voormalige kasbeheerder van Vestia die de omstreden derivatencontracten had gesloten. Daarnaast mocht Vestia als woningcorporatie op grond van de wet uitsluitend actief zijn op het gebied van de volkshuisvesting. Bijna alle derivatentransacties vielen buiten dit doel omdat zij speculatief waren, aldus Vestia.

Vestia onthoudt zich momenteel van verdere mededelingen. Eerder zijn schikkingen bereikt met de voormalig topman van Vestia, oud-commissarissen, de betrokken accountantskantoren, ABN Amro en Deutsche Bank.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.