Nieuws

Deloitte: 'Corona kost de grootste Europese voetbalclubs 2 miljard euro'

De twintig grootste Europese voetbalclubs lopen zo'n 2 miljard euro mis vanwege de coronapandemie.

Dat blijkt uit de nieuwste Deloitte Football Money League 2021 (DFML), waarin Deloitte de financiële prestaties van de twintig grootste voetbalclubs analyseert. In totaal genereerden de twintig grootste clubs in het 2019/2020-seizoen 8,2 miljard euro aan omzet, 12 procent minder dan in het voorgaande seizoen. Dat komt neer op 1,1 miljard euro minder, vooral vanwege verlies aan televisie- en radio-inkomsten.

Deloitte becijfert echter dat het totale verlies vanwege de pandemie aan het einde van seizoen 2020/2021 op 2 miljard euro uitkomt. "Geen voetbalclub is immuun voor de coronapandemie. Er zijn weliswaar andere clubs die harde geraakt zijn, maar de clubs in de Money League droegen de grootste financiële impact in absolute termen van omzetwaarde", aldus Deloitte.

Volgens Deloitte werd in absolute zin de Engelse competitie het hardst geraakt (-413 miljoen euro), gevolgd door de Spaanse (-204 miljoen), de Italiaanse (-166 miljoen), de Duitse (-142 miljoen), en de Franse (-136 miljoen) competities. Van de twintig grootste clubs waren FC Zenit en Everton de enige clubs die groei lieten zien. Bij Everton was dit vanwege het verkopen van de naam van hun nieuwe stadion. Bij FC Zenit komt dit vooral omdat hun financiële jaar eindigde op 31 december 2019, waardoor de impact van corona op de cijfers nog niet te zien is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.