Nieuws

Hoge boete en tuchtrechtelijk onderzoek voor belastinghoogleraar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Groningse hoogleraar en Mazars-partner Ruben Freudenthal een boete van 50 duizend euro opgelegd wegens het opzettelijk achterhouden van informatie bij een boekenonderzoek. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) start een tuchtrechtelijk onderzoek.

Dat meldt de Telegraaf. Het OM maakte de boete vorige week bekend en rekent het Freudenthal zwaar aan dat hij ernstig strafbare feiten heeft gepleegd, terwijl hij als hoogleraar belastingrecht een voorbeeldfunctie heeft. Freudenthal heeft zijn hoogleraarschap aan de Rijksuniversiteit Groningen per 1 januari neergelegd.

De NOB zegt in De Telegraaf op korte termijn een besluit te nemen over verdere maatregelen, maar geen verdere mededelingen te doen zolang het onderzoek loopt. De Orde verwacht het onderzoek wel op "korte termijn" af te ronden.

Boekenonderzoek

Freudenthal zou in 2014 doelbewust informatie hebben achtergehouden toen de fiscus een boekenonderzoek deed bij de maatschap waarin hij en een partner hun onroerend goed beheerden.

De Belastingdienst meende dat er activiteiten in de maatschap werden uitgevoerd waarvoor een administratie moest worden bijgehouden. Freudenthal beweerde dat er geen administratie was en dat er ook geen wettelijke administratieplicht van toepassing was op de betreffende activiteiten. De fiscus ging daar niet in mee en legde een informatiebeschikking op, waarop de hoogleraar in 2015 alsnog de administratie overhandigde. De zaak is inmiddels fiscaal afgewikkeld.

Freudenthal was eerder als partner verbonden aan Deloitte en aan Fresch Real Estate. Sinds eind 2016 was hij partner bij Mazars. Het kantoor heeft inmiddels bekendgemaakt dat hij ook daar per 1 januari is teruggetreden. "Verdere mededelingen over het vertrek van Freudenthal zullen er niet worden gedaan", aldus Mazars.

Interview (2010) door Lex van Almelo: 'Hoe Ruben Freudenthal opkomt voor de welgestelden'

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.