Nieuws

ING toch weer huisbankier overheid, ondanks witwasschandaal

Het betalingsverkeer van de overheid wordt de komende tijd toch geregeld door ING. Na de schikking die het Openbaar Ministerie trof met de bank vanwege de witwasaffaire, werd het contract dat ING als huisbankier had met het Rijk niet automatisch verlengd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gooide de aanbesteding open, maar nam hierin strengere regels op, omdat de bank niet zomaar kon worden uitgesloten. Toch kwam ING als winnaar uit de bus.

Hoewel ING "ernstige fouten" heeft gemaakt, en dat ook heeft toegegeven, heeft de bank "zelfreinigende maatregelen" genomen, die voldoen aan de voorwaarden. Dat voormalig ING-topman Ralph Hamers toch wordt vervolgd voor zijn rol in de witwasaffaire, heeft geen invloed op de aanbesteding. De regels schrijven voor dat alleen een eventuele veroordeling van actuele bestuurders roet in het eten zou kunnen gooien. In 2018 trof ING een schikking met het OM van 775 miljoen euro, wegens "ernstige nalatigheid". De bank heeft niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen.

ING moest op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen goed scoren om in aanmerking te komen. De bank had uiteindelijk simpelweg de beste prijs-kwaliteitsverhouding, schrijft demissionair minister Hoekstra aan de Tweede Kamer. Daardoor won ING van Rabobank. De bank blijft daardoor bijvoorbeeld het innen van verkeersboetes en het uitbetalen van studieleningen regelen. Met de runner-up wordt een 'wachtkamerovereenkomst' gesloten. Mocht het contract met ING binnen twee jaar worden beëindigd, kan het Rijk zonder nieuwe aanbestedingsprocedure een overeenkomst sluiten met de Rabobank.

Overigens kondigde Hoekstra in 2019 al aan dat het betalingsverkeer van de Belastingdienst tot zeker tot en met 2024 ook door ING wordt verzorgd. Het contract met de fiscus is met meer dan 250 miljoen in- en uitgaande betalingen per jaar een stuk groter dan het contract waarover Hoekstra de Kamer vrijdag bericht. Dat gaat om ongeveer 30 tot 35 miljoen transacties.

De bank zegt in een reactie "verheugd en trots" te zijn op de nieuwe overeenkomst van vier jaar. Het contract gaat begin volgende maand in en kan met nog eens vier jaar worden verlengd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.