Nieuws

Big four: 'Accountancysector weinig last van krapte arbeidsmarkt'

De big four signaleren dat de arbeidsmarkt voor financials iets krapper is dan anders, maar zien de laatste tijd het aantal sollicitaties toenemen. Geen van de grote kantoren worstelt met een te hoge piekbelasting of een uitzonderlijk hoog verloop.

'Krappe arbeidsmarkt dubbel risico voor big four', kopt recruitmentbureau Robert Walters in een persbericht. Volgens de recruiters, die hun analyse baseren op cijfers van Jobfeed, hebben de big four meer moeite dan ooit met het vinden van nieuwe financials. Robert Walters claimt dat financials meer dan voorheen naar andere bedrijven vertrekken en dat bedrijven ook vaker talent proberen los te weken bij de big four. De kantoren zouden daardoor een dusdanig zware piekbelasting ervaren dat daardoor nog meer accountants dan voorheen een andere werkgever kiezen, met onder meer een flinke uitstroom naar kleinere accountantskantoren.

Ander beeld

Een rondvraag langs de vier grote kantoren levert echter een ander beeld op. Het klopt volgens de kantoren inderdaad dat het aantal vacatures voor accountants is gestegen, maar dit volgt op een eerdere daling. Weliswaar ligt het aantal vacatures momenteel wat hoger dan eerst, maar dat past volgens de kantoren bij de toenemende vraag naar de diensten die zij leveren, waardoor de big four allemaal aan het uitbreiden zijn. Die ontwikkeling speelt overigens niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Zo kondigde PwC Global onlangs aan maar liefst honderdduizend nieuwe medewerkers te gaan werven.

PwC Nederland doet volop mee aan die wereldwijde werving. "Wij zoeken in de komende jaren daarom extra medewerkers bovenop onze reguliere jaarlijkse werving. We zijn momenteel op alle niveaus op zoek naar nieuw talent. Van young graduates tot senior experts met uiteenlopende profielen", meldt PwC. Het kantoor herkent dat de arbeidsmarkt momenteel krapper is en heeft in de zomerperiode een iets hoger verloop gezien. "Op dit moment zien we dat er veel interesse is om bij PwC te komen werken, gezien het grote aantal sollicitaties dat wij momenteel binnen krijgen."

Piekbelasting

EY spreekt daarnaast het beeld tegen dat een hoge piekbelasting door personeelskrapte momenteel tot een hoger verloop leidt. "Als we in algemene termen spreken dan herkennen wij dat niet als een trend. Uit onze exit interviews en analyses blijkt dat werkdruk op plek vijf staat als reden voor vertrek. Dat is niet wezenlijk veranderd in de afgelopen jaren. Bovendien, het aantal uren dat medewerkers in de Assurance-praktijk draaien, daalt de afgelopen jaren. Daarmee willen we geenszins bagatelliseren dat de perceptie van een individuele medewerker anders kan zijn dan het algemene beeld." EY ziet daarnaast in analyses dat medewerkers zelden uitstromen naar kleinere kantoren. "Uitstroom vindt overwegend plaats naar tech-bedrijven, scale-ups en startups."

Ook KPMG laat weten dat uit exitgesprekken blijkt dat een vertrek meestal het resultaat is van een combinatie van factoren. Vertrekkend personeel door een te hoge piekbelasting als gevolg van personeelstekorten signaleert KPMG niet. Het is volgens KPMG eerder opvallend dat de accountancysector relatief weinig last heeft van de krapte op de arbeidsmarkt, terwijl veel andere bedrijfssectoren kampen met grote tekorten aan personeel.

Verloop niet veranderd

Deloitte laat eveneens weten dat de arbeidsmarkt weliswaar "uitdagend" is, maar dat er een prima instroom is. "Dit jaar zijn er al tweehonderd nieuwe medewerkers voor audit aangenomen, niet alleen eerstejaars maar ook mensen met meer jaren ervaring. Vanzelfsprekend kennen we ook verloop, ook naar kleinere kantoren, maar dat is geen nieuwe ontwikkeling. We leiden mensen op, er is altijd een aantal dat een ander pad kiest. De verloopcijfers zijn het afgelopen jaar niet veranderd ten opzichte van andere jaren."

Robert Walters meldt ook dat bedrijven actief jagen op big four-talent, onder meer door te beloven om studieschulden af te lossen en andere lokkertjes aan te bieden. EY laat weten die specifieke voorbeelden niet te kennen. "Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt, wij kennen niet alle afspraken die medewerkers maken met hun volgende werkgever. Onze mensen behoren tot de besten, het is logisch dat zij worden benaderd, maar ook dat is van alle dagen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.