Nieuws

Deloitte heeft meer tijd nodig voor onderzoek mondkapjesdeal

Deloitte kan momenteel nog geen harde toezeggingen doen over wanneer het met de resultaten komt van het onderzoek naar de mondkapjesdeal. Dat komt vanwege een "complex datalandschap". Daarnaast maakt het ministerie bekend dat Grant Thornton bij zijn onderzoek naar de mondkapjesdeal een "onregelmatigheid" heeft gevonden.

Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een Kamerbrief. De verwachting is dat het onderzoek niet voor het einde van het jaar klaar zal zijn. De belangrijkste oorzaak is volgens Blokhuis een moeizaam proces om te komen tot de volledige dataoverdracht voor het onderzoek. Dat zou onder meer liggen aan de privacywetgeving, waardoor de vraag ontstond of VWS de data, afkomstig van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) en opgeslagen bij het CIBG, mag delen met Deloitte. Inmiddels is vastgesteld dat VWS de verwerkersverantwoordelijke is, waardoor de data gedeeld kan worden.

De staatssecretaris wijst als oorzaak van de vertraging ook op de grote hoeveelheid data. "De data die het onderzoeksbureau bijvoorbeeld van het ministerie van VWS gaat betrekken, betreffen naast ruim 135 mailboxen ook netwerkschijven, datasystemen -zoals het documentmanagementsysteem en het financiële systeem- en chatberichten. Bij het filteren van deze data gaat het om miljoenen documenten die conform de forensische vereisten worden veilig gesteld en gefilterd tot een voor het onderzoek relevante dataset." Inmiddels zou Deloitte "voortvarend" zijn gestart met het onderzoek, laat Blokhuis weten.

Blokhuis meldt daarnaast dat Grant Thornton in zijn onderzoek naar de mondkapjesdeal een onregelmatigheid op het spoor is. "Daarom laat ik de juridische positie van en de mogelijkheden voor de Staat verder nagaan en hiervoor zal ook nader onderzoek plaatsvinden. Ik blijf uw Kamer informeren over deze voortgang", aldus de staatssecretaris.

Audit

Afgelopen zomer werd bekend dat de drie oprichters van de Hulptroepen Alliantie 28 miljoen euro aan het verkopen van mondkapjes aan de overheid verdienden. De Hulptroepen Alliantie had eerder beloofd de mondkapjes te leveren zonder winst te maken. Betrokkenen wisten niets van de commerciële belangen, waardoor het de schijn heeft dat de charitatieve stichting gebruikt is om zakelijke activiteiten te faciliteren.

Een onafhankelijke audit had daar duidelijkheid over kunnen verschaffen. In interne stukken vorig jaar werd vermeld dat PwC of EY de stichting zou controleren. De twee accountantskantoren zeiden echter kortgeleden van niets te weten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.