Nieuws

Blok: loonsteun in achterzak als 'milde lockdown' langer duurt

Hoewel het kabinet nu nog geen loonsubsidie wil verstrekken aan bedrijven in de financiële problemen door de jongste coronamaatregelen, is dat volgens minister Stef Blok van Economische Zaken wel een optie als die regels langer duren. Het kabinet kondigde vandaag een nieuw steunpakket aan voor getroffen bedrijven, waarbij het vooral leunt op een vastelastenregeling.

"We houden de vinger aan de pols", aldus de bewindsman. "Mocht het tegenvallen, mocht het toch langer duren dan drie weken, dan hebben we in onze achterzak onze instrumenten, waaronder de NOW." Deze Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid was een van de belangrijkste regelingen in eerdere steunpakketten van de overheid.

De komende weken "zal het kabinet wel al noodzakelijke voorbereidingen treffen" om de NOW eventueel toch weer nieuw leven in te blazen, mocht dat nodig zijn.

Maar voor nu heeft het kabinet "geen plannen om andere instrumenten in te zetten" dan de regelingen die dinsdag werden aangekondigd of al golden.

Grofmazig

De loonsteun maakt nu nog geen deel uit van het pakket, omdat het "een generieke, grofmazige regeling" is. Het kabinet wil voorkomen "dat ook werkgevers steun krijgen die reguliere omzetverliezen hebben die niet te herleiden zijn tot de nieuwe beperkende maatregelen".

Bovendien "kennen we op dit moment juist de situatie dat bedrijven staan te springen om arbeidskrachten en er daarnaast in bepaalde sectoren voor langere tijd of zelfs structureel juist meer of minder werk zal zijn". De NOW zou voorkomen dat mensen besluiten over te stappen naar sectoren waar juist een groot tekort aan arbeidskrachten is, zeggen de bewindspersonen. Hiervoor waarschuwden eerder ook adviseurs van het kabinet als De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.