Nieuws

KPMG aangeklaagd voor tekortschietende controle in Dubai

KPMG Lower Gulf, onderdeel van KPMG in de Golfregio, wordt aangeklaagd voor zijn rol in de ondergang van de investeerder Abraaj Group uit Dubai.

Het kantoor zou de boekhouding slecht hebben gecontroleerd waardoor "onregelmatigheden" niet werden vastgesteld, meldt persbureau Bloomberg. Daarmee zou KPMG zijn zorgplicht hebben geschonden. De aanklagers eisen dat het accountantskantoor zeker 600 miljoen dollar betaalt, omgerekend 524 miljoen euro.

KPMG Lower Gulf ontkent de beschuldigingen. Abraaj beheerde op zijn hoogtepunt zo'n 14 miljard dollar, maar ging in 2018 ten onder na beschuldigingen dat geld van investeerders werd ontvreemd. De oprichter van het fonds, Arif Naqvi, wordt er door Amerikaanse aanklagers van verdacht meer dan 250 miljoen dollar te hebben gestolen. Hij staat onder huisarrest in Londen en riskeert een gevangenisstraf van maximaal 291 jaar als hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

KPMG Lower Gulf controleerde zes jaar lang de boekhouding van het investeringsfonds. De financiële topman van Abraaj werkte eerder zelf voor het accountantskantoor. Hij kreeg al een miljoenenboete voor zijn betrokkenheid bij het schandaal.

KPMG laat weten volledig achter het lokale kantoor in de Golfregio te staan en stelt dat uitgebreide maatregelen zijn getroffen “om de bedrijfscultuur en bedrijfsprocessen te versterken".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.