Nieuws

'Rol accountant bij duurzaamheid maakt vak aantrekkelijker voor talent'

De toenemende eisen aan bedrijven om te rapporteren over hun maatschappelijke rol levert accountants niet alleen meer werk op, maar maakt het vak ook aantrekkelijker voor jong talent.

Dat is een van de belangrijkste conclusies in het jaarlijkse Rapport Benchmark Accountancy, van Full Finance, Novak en ABN Amro. De sector heeft volgens het rapport te kampen met structurele personeelstekorten, maar kan wel aantrekkelijker worden voor jong talent, nu rapportageverplichtingen in toenemende mate een maatschappelijke dimensie krijgen.

"Zo moeten sinds 2016 Europese beursfondsen en bedrijven met een openbaar belang met meer dan vijfhonderd werknemers rapporteren over hoe zij omgaan met milieuvervuiling, mensenrechten en diversiteit. Vanaf 2023 moeten ook middelgrote Europese bedrijven hierover rapporteren en dit laten toetsen door accountants. Wanneer accountants meer de rol van 'poortwachter' krijgen bij de transitie naar een meer duurzame economie, zullen naar verwachting meer jonge mensen interesse krijgen in het vak", aldus de onderzoekers.

Corona goed doorstaan

Uit het onderzoek blijkt verder dat accountants- en belastingadvieskantoren de coronacrisis goed doorstaan hebben. De brutowinst van accountantskantoren met tot twintig man personeel groeide in 2020 met zes procent. De grotere kantoren noteerden een winstgroei van 3,5 procent. 

Door corona werkte bij de grote kantoren 72 procent van de medewerkers meer dan twee dagen per week thuis. Bij de kleinere accountantskantoren en de administratie- en belastingadvieskantoren was dat 50 tot 55 procent. Ongeveer een derde van de medewerkers wil na corona structureel minimaal twee dagen per week thuiswerken.

Geen aasgieren

De aanvankelijke zorgen over mogelijke faillissementen van klanten ten tijde van het uitbreken van de pandemie in maart 2020, sloegen in de loop van het jaar om. Veel bedrijfsklanten hadden extra financieel advies nodig bij het indienen van correcte aanvragen voor overheidssteun. Dit heeft vooral de kleinere advieskantoren in de kaart gespeeld.

Tegelijk was de bijdrage aan de productiewaarden van de kantoren vanuit de NOW maar ongeveer 1 procent. “Dat accountants door het Financieele Dagblad als aasgieren gezien worden is op zijn minst nuanceerbaar, als je ziet dat ze er niet veel inkomsten mee hebben verkregen”, aldus de benchmark.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.