Nieuws

AFM licht rapport toe bij Busy Season Talks

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is op 14 december te gast bij de 33e editie van de Busy Season Talks op Clubhouse. In de ‘huiskamer voor accountants’ wordt gesproken over het jongste AFM-rapport over intern kwaliteitsonderzoek bij oob-kantoren.

Tijdens de 'seizoensfinale van het najaar' spreken hosts Arif Dursun en Hakan Koçak over het AFM-rapport 'Grip op kwaliteit' met AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom en senior toezichthouder Jeroen Lodders.
In het jongste AFM-rapport, dat op 9 december werd gepresenteerd, richt de toezichthouder zich op het intern kwaliteitsonderzoek (IKO). Daarmee beoordelen de oob-accountantsorganisaties zelf hun afgeronde wettelijke controles, nadat een controleverklaring is afgegeven. Uit een totaal van circa 130 IKO-dossiers selecteerde de AFM er achttien. Bij vijftien daarvan kwam de toezichthouder tot een zelfde oordeel als de kantoren.
Aanvang van de sessie op Clubhouse is op 14 december zoals gebruikelijk om 20.00 uur.

Editie 32: transformatie

Tijdens de editie van 7 december spraken hosts Hakan Koçak en Aleks Kayhan met Patrick Gabriëls (managing partner EY), Diana Clement (voorzitter SRA) en Joost Vos (partner KPMG) over transformatie binnen de accountancysector en trust reinvented. Huisfilosofe Charlie G. Groen verwees naar een speech van Barbara O’Neill over vertrouwen. "Je kunt niet opbouwen wat je moet worden gegeven, je moet bewijs leveren dat je betrouwbaar bent." Jezelf kwetsbaar opstellen levert daarvoor het beste bewijs, aldus Charlie.
Diana Clement kon zich daarin vinden: "Het gaat vooral om wat je laat zien, voordat een ander er een oordeel over kan vellen." In haar optiek helpt een kwetsbare opstelling om het beroep "een stuk mooier te maken".

Vertrouwen komt door afspraken telkens na te komen, meende Patrick Gabriëls. Hij ziet wel dat het basisproduct van de accountant niet meer alle vragen kan beantwoorden die op ons afkomen. Vertrouwen geven gaat nu ook over niet-financiële informatie, duurzaamheid en algoritmes. De innovatie in het beroep wordt tegelijk geremd door de behoefte aan een hoog niveau van zekerheid. "Misschien moeten we met producten naar buiten gaan die een lagere mate van zekerheid geven, maar wel relevant zijn voor klanten."

Miljoenpoot

Volgens Diana moet je ook goed weten waar je een ander bij moet betrekken, omdat iets jouw expertise niet is. "Moet de mkb-accountant van een duizendpoot een miljoenpoot worden? Je kunt niet op alle vlakken excelleren, zorg dat je elkaar inzet om behulpzaam te zijn."
Joost Vos benadrukte dat kantoren in de afgelopen tien jaar al veel meer specialisten zijn gaan inzetten. De accountant wordt zo "meer en meer een projectmanager, die kan bepalen wie waarvoor nodig is".
Patrick stelde dat doorontwikkelen van nieuwe producten ook soms vraagt om inbreng vanuit de opdrachtgever, die een tool wil kunnen vertrouwen. "Vaak gebruik je een tool eerst als add on in de controle, om te zien of het goed werkt. Als je dat niet doet, is er weerstand bij teams om zoiets te gebruiken."

Vooral de rol van jonge accountants is van belang bij de ontwikkeling van nieuwe tools, vonden de sprekers. Jonge mensen zijn "enorme aanjagers van nieuwe tooling en nemen anderen daar ook in mee", stelde Diana.
Sommige dingen gaan mis bij de ontwikkeling van tools, maar "zonder vallen en opstaan maak je geen progressie", meende Patrick. Implementatie is, meer dan innovatie zelf, de grote uitdaging. Joost deelde zijn gevoel dat testen van nieuwe tools in een veilige omgeving moet gebeuren, voordat je er naar omschakelt. "Dan wordt iedereen ook enthousiaster als het werkt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.