Nieuws

Flink minder nieuwe auto's verkocht, sector hoopt nog op leasehausse

De autoverkopen in november lagen fors lager dan die in dezelfde maand vorig jaar. Ook in de eerste elf maanden van het jaar bleven de verkopen achter. De sector hoopt nog op een ‘elektrische hausse’ in december.

In totaal kwamen er in november 27.333 nieuwe auto's bij, 17,5 procent minder dan vorig jaar in november. Na elf maanden liggen de verkopen ruim acht procent achter op 2020, toen er in totaal ruim 356.000 auto's op kenteken werden gezet. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en Rai Vereniging.

Dit jaar denken Bovag en RAI Vereniging nog tot 327.000 stuks te kunnen komen met de verwachte opleving in december. De beide brancheorganisaties rekenen op nog flink wat nieuwe registraties van met name elektrische leaseauto's in december, voordat de bijtellingsregels weer veranderen.

Per 1 januari gaat de bijtelling voor vol-elektrische auto’s van twaalf naar zestien procent en boven een aanschafprijs van 35 mille naar 22 procent. Die grens ligt nu nog bij veertigduizend euro.

Elektrische auto's best verkocht

Ook in november werden elektrische auto's al het meest verkocht in ons land. Van lijstaanvoerder Skoda Enyaq werden er bijna duizend op naam gezet. De Kia Niro, waarvan ook een elektrische variant is, was vlak daarachter tweede. De VW Polo op plek drie is de enige niet-elektrische auto in de rij, want ook van de Peugeot 208 is een elektrische versie beschikbaar.

Opvallend op plek vijf is de elektrische Lynk&Co 01. Het nieuwe Lynk&Co is een dochtermerk van het Chinese Geely, waar ook Volvo en Polestar onder vallen. Het merk biedt zijn auto's niet alleen te koop aan, maar ook met een abonnementsmodel.

Voor volgend jaar, als de problemen met onder meer de levering van chips naar verwachting afnemen, gaan de brancheorganisaties uit van 390.000 nieuwe personenauto's.

Bron: ANP/Bovag

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.