KPMG geeft klimaat al vaste plek bij controle van beursgenoteerde ondernemingen
KPMG neemt klimaatrisico’s vanaf het boekjaar 2021 "expliciet" mee in de controleaanpak en accountantsverklaring. Ook wordt het klimaat een vast agendapunt in presentaties tijdens aandeelhoudersvergaderingen.
Volgens KPMG vloeit een en ander voort uit het lidmaatschap van de Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), die tijdens de jongste klimaattop in Glasgow is gelanceerd. "Daarmee committeren we ons aan de net zero-ambities en helpen klanten datzelfde te doen", stelt Marc Hogeboom, head of assurance van KPMG Nederland, in een bericht op LinkedIn.
Net als Deloitte, EY, PwC, BDO en Grant Thornton, is KPMG mede-oprichter van de Net Zero Financial Service Providers Alliance, een 'sub-sector initiatief' dat onderdeel is van GFANZ.
Snel aan de slag
KPMG loopt met de aankondiging vooruit op Europese wet- en regelgeving rondom duurzaamheidsrapportages, die in de maak is. De betrokkenheid van een accountant is nu nog vrijwillig, maar met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in 2023 komt daar verandering in.
Vanaf dat moment is het verplicht beperkte zekerheid te verschaffen in het duurzaamheidsverslag, dat dan ook deel uitmaakt van het totale jaarverslag, aldus Hogeboom. "We moeten snel aan de slag om elkaar uit te dagen en een open dialoog te voeren over transparantie en betrouwbaarheid van duurzaamheidsinformatie. Zo leren we van elkaar, met het doel betekenisvolle stappen te zetten op weg naar een duurzame economie."
Recent kondigde KPMG al een wereldwijde investering van anderhalf miljard dollar aan, om de dienstverlening in het ESG-domein (Environmental, Social & Governance) uit te breiden.
Eumedion positief
Eumedion-directeur Rients Abma reageert positief op de aankondiging van KPMG. "Dit geeft aandeelhouders en andere belanghebbenden meer houvast bij het inschatten van klimaatrisico's voor ondernemingen en het beoordelen van allerlei klimaatcommitments die ondernemingen publiceren", schrijft Abma. "Hopelijk volgen ook andere accountantskantoren."
De belangenorganisatie voor institutionele beleggers vroeg in oktober jl. zelf aan alle Nederlandse beursondernemingen om komend jaar een transitieplan op te stellen om uiterlijk in 2050 geheel klimaatneutraal te opereren.
In de jaarlijkse Speerpuntenbrief vroeg Eumedion verder aan accountants om de impact van klimaatrisico's en de energietransitie als key audit matter op te nemen in hun verklaring. EY deed dat dit voorjaar al in de verklaring bij de jaarcijfers van Shell, wat de nodige ophef veroorzaakte.
Gerelateerd

'Grondlegger milieuaccountancy' wil bedrijven minder duurzaamheidsregels opleggen
Duurzaamheid valt maar beperkt af te dwingen met wetten en regels, zoals de nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive. Hoe meer regels worden...

KPMG: 'Vergelijking Nederlandse bedrijfsinspanningen klimaat nauwelijks mogelijk'
De manier waarop beursgenoteerde ondernemingen verslag doen over het deel van hun bedrijfsactiviteiten dat invloed heeft op het klimaat loopt sterk uiteen. Daarmee...

Schragen of vertragen?
Waar de Corporate Governance Code ooit vooruitliep op wettelijke verplichtingen, lijken de beperkte wijzigingen die nu worden voorgesteld hier achteraan te hobbelen,...

NBA pleit bij Monitoring Commissie voor verplichte Verklaring omtrent risicobeheersing
De NBA heeft gereageerd op het voorstel van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code (MC) voor actualisatie van die code. De beroepsorganisatie pleit onder...

Banken moeten meer informatie geven over 'klimaatrisico's'
Banken moeten meer informatie geven over de financiële risico's die zij lopen door klimaatverandering. Dat zegt de Europese Centrale Bank (ECB).