Nieuws

Accountant Shell: impact klimaatrisico en energietransitie is 'key audit matter'

EY, controlerend accountant van Shell, heeft voor het eerst de financiële impact van klimaatverandering en de energietransitie als kernpunt van de accountantscontrole benoemd.

Dat meldt Eumedion, de belangenorganisatie van institutionele beleggers. Volgens de controlerend accountant van Shell kunnen de klimaatverandering en de energietransitie een “wijdverbreide” impact hebben op beoordelingen en schattingen van het bestuur en derhalve op de controle.

De controleverklaring van EY-accountant Allister Wilson is opgenomen in de op 11 maart jl. gepubliceerde Shell-jaarrekening 2020. Het risico op onjuistheden in de jaarrekening is in 2020 in vergelijking met 2019 vergroot, door toegenomen aandacht voor klimaatverandering bij beleggers en toezichthouders, aldus de accountant.

CO2-uitstoot

De accountant stelt in de verklaring ook dat de plannen van Shell, om de CO2-uitstoot in 2050 naar nul terug te brengen, nog niet in de pas lopen met de operationele plannen en de prijsstelling van het olie- en gasbedrijf. Shell erkent dit zelf ook in de toelichting op de jaarrekening.

Het energieconcern verwacht de operationele plannen en de prijsstelling aan te passen zodra de samenleving als geheel stappen zet om de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Voor de EY-accountant is het mede daarom “niet mogelijk noch passend” om te kunnen verklaren dat de Shell-jaarrekening 2020 ‘Paris-aligned’ is.

Discussie

De opmerkingen van de controlerend accountant bij de Shell-jaarrekening voeden de discussie wat de rol van de accountant is ten aanzien van de verschillende klimaatdoelstellingen en -ambities van beursgenoteerde ondernemingen, aldus Eumedion. De NBA is hierover vanuit de Werkgroep Fraude op 19 maart jl. een discussie gestart en vraagt van belanghebbenden input op dit onderwerp.

Bron: Eumedion

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.