Nieuws

Qua salaris wint Hamilton nog van Verstappen

Max Verstappen is de nieuwe wereldkampioen 2021 in de Formule 1. Maar als het om salaris gaat, steekt Mercedes-coureur Lewis Hamilton de nieuwe kampioen van team Red Bull nog voorbij.

De 24-jarige Max Verstappen is de eerste Nederlandse kampioen in de koningsklasse van de autosport. In een zinderende finale in Abu Dhabi won 'onze Max' door een slimme teamstrategie en een dosis geluk aan het slot net de strijd met zevenvoudig F1-kampioen Lewis Hamilton.

Verstappen rijdt daardoor volgend jaar niet meer met nummer 33, maar met kampioensnummer 1 op zijn bolide. Hij gaf al eerder aan dat nummer te willen gaan gebruiken. "Absoluut, want hoe vaak krijg je die kans nou? En het is ook goed voor de merchandise."

Salarissen coureurs

Gelukkig maar, want om zijn inkomsten een beetje in lijn te brengen met die van Hamilton is de Verstappen-webshop hard nodig. Het salaris van Max over raceseizoen 2021 is volgens zakenblad Forbes (waar een motorsportsite aan refereert) zo'n 35 miljoen dollar; een basissalaris van 25 miljoen en een bonus van één miljoen dollar per gewonnen race. Het behalen van de wereldtitel zou Max nog zo'n zeven tot tien miljoen dollar extra opleveren. Daar komen natuurlijk nog aardig wat sponsordeals bij.

Niet gek voor een 24-jarige, maar Sir Lewis zet daar een Mercedes-loonzakje van zo'n 63 miljoen dollar tegenover, inclusief bonussen voor acht gewonnen races. Volgens schattingen lopen diens totale inkomsten dankzij lucratieve sponsorcontracten op tot zo'n 150 miljoen dit jaar. Dat verzacht hopelijk de pijn van voorbij gereden worden in de laatste ronde.

Beide kemphanen winnen het qua salaris van de andere rijders in de Formule 1 betalen, al hebben routiniers als Fernando Alonso (25 miljoen) en Sebastian Vettel (15 miljoen) ook geen reden tot klagen. Je mag vermoeden dat Max' teamgenoot Sergio Perez na zijn legendarische gevecht met Hamilton nog even met de bazen van Red Bull wil praten over seizoen 2022, al vult 'Checo' zijn basissalaris van vijf miljoen aardig aan met bonussen. Dat geldt ook voor het jonge talent Lando Norris.  

Budgetplafond

Voor seizoen 2021 werd door de Formule 1-organisatie voor het eerst een budget cap vastgesteld van 145 miljoen dollar per raceteam, wat dwingt tot kostenbewustzijn. Dat plafond wordt voor 2022 nog iets verder verlaagd naar 140 miljoen. Meevaller: de salarissen van de bestbetaalde teamleden en van de rijders vallen daarbuiten. Toch is de vraag hoe de teams met het budget uitkomen; in 2020 spendeerde Red Bull nog zo'n 400 miljoen aan de racerij. Bij Mercedes en Ferrari gingen vergelijkbare bedragen om.

Overschrijding van het budget kan een team straf opleveren; een boete maar ook zelfs puntenaftrek. En het gaat met scheppen tegelijk: een voorvleugel, die nog wel eens sneuvelt, kost de lieve som van € 175.000; een nieuwe motor zelfs vier miljoen euro. Aan banden spendeert een team per raceweekend al snel zo'n veertig mille.

Terwijl Max ook volgend seizoen op de beste racelijn, op Lewis en op de conditie van zijn Pirelli P Zero's let, letten de boekhouders dus tegelijk een beetje op de kosten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.