Nieuws

Volkskrant: ING intensief betrokken bij financiering omstreden WK in Qatar

ING verstrekt al jaren leningen aan Qatar National Bank (QNB) en helpt de Qatarese bank met internationale obligatie-emissies. QNB gebruikt die financiële middelen voor het bekostigen van allerlei projecten en bedrijven in Qatar die direct en indirect met het WK voetbal te maken hebben.

De relaties tussen ING en QNB zijn blootgelegd door onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van de Volkskrant. Profundo deed onderzoek naar de activiteiten van Nederlandse bedrijven in Qatar in de aanloop naar het WK voetbal. Daaruit blijkt verder dat 38 Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij bouwprojecten in Qatar en dat minimaal negentien Nederlandse pensioenfondsen beleggen in staatsobligaties van Qatar.

Die intensieve betrokkenheid bij Qatar en het komende WK staat op gespannen voet met de reputatie van Qatar en de omvangrijke schendingen van de arbeidsrechten bij de bouw van de WK-infrastructuur en de stadions. ING noemde die in 2014 "zorgwekkend" nadat was gebleken dat de bank bedrijven financierde die verantwoordelijk waren voor de arbeidsrechtenschendingen.

Bron: ANP Mediawatch/Volkskrant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.