Nieuws

Fors minder vraag naar kantoorruimte in 2020

In 2020 is fors minder kantoorruimte verhuurd of verkocht. Vooral grote bedrijven stellen beslissingen over kantoorruimte uit. Het mkb is echter beduidend minder terughoudend en blijft de vraag naar kantoorruimte redelijk op peil.

Dat meldt vastgoedadviseur Dynamis in het rapport 'Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2021'. Het aantal transacties van kantoorruimtes kleiner dan 500 m² is in 2020 vrijwel gelijk gebleven aan 2019, terwijl het aantal transacties van grotere kantoren met bijna 40 procent is afgenomen. Dynamis: "In het mkb is meer zicht op de behoeftes van het personeel om thuis te werken en is men sneller teruggekeerd naar kantoor."

Door het vele thuiswerken kunnen met name grote bedrijven volgens de vastgoedadviseur moeilijk inschatten wat hun toekomstige behoefte aan kantoorruimte is. "De klap van de coronacrisis komt hierdoor het hardst aan in de vier grootste steden van Nederland, waar vooral verhuizingen van grotere bedrijven het marktbeeld bepalen. In deze steden is in 2020 de helft minder kantoorruimte in gebruik genomen dan in 2019."

Dynamis verwacht echter wel een inhaalslag zodra werknemers weer terug kunnen keren naar kantoor. "Door de onzekerheid rondom corona hebben veel bedrijven hun aflopende huurcontracten in 2020 flexibel verlengd. Deze partijen komen tegelijkertijd op de markt met de bedrijven waarvan het huurcontract in 2021 afloopt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.