Nieuws

Jaarverslag Accountantskamer: doorlooptijd tuchtzaken korter

De gemiddelde doorlooptijd van tuchtzaken bij de Accountantskamer is in 2020 gedaald tot 211 dagen. Een jaar eerder was dat nog 285 dagen.

Dat schrijft voorzitter Sandra Schreuder in het voorwoord bij het jaarverslag over 2020 van de Accountantskamer. Verlaging van de doorlooptijd was een van de doelen die de kamer zich had gesteld aan het begin van het jaar, toen Schreuder aantrad als voorzitter, als opvolgster van Michiel Werkhoven.

In 2020 heeft de Accountantskamer in 215 zaken een uitspraak gedaan. Het ging daarbij om 148 algemene uitspraken en 67 PE-zaken. Van de 148 algemene zaken werden er 45 gegrond verklaard en legde de Accountantskamer een maatregel op. Van de PE-zaken waren er 36 gegrond.

Corona

Schreuder blikt in haar voorwoord terug op de beperkingen die de coronapandemie met zich meebracht voor het werk van de Accountantskamer. De sluiting van de zittingzalen in de rechtbank Overijssel leidde tot het afzeggen van acht zittingen, drie zittingen konden op een externe vergaderlocatie worden gehouden. Eind mei konden zittingen in de rechtbank worden hervat nadat zittingzalen 'corona-proof' waren gemaakt.

Enkele zaken zijn digitaal behandeld, maar dat was volgens Schreuder niet altijd even succesvol, "soms vanwege een matige verbinding, slechte verstaanbaarheid van partijen of omdat, zeker in het begin van de crisis, nogal eens goede digitale vaardigheden bij partijen of gemachtigden ontbraken".

De noodzaak om een virtuele omgeving voor overleg en afstemming te ontwikkelen noemt zij "positief" en gezien de tijdwinst een "blijver". Maar een live-gesprek op de zitting met partijen heeft toch de voorkeur van veel leden van de Accountantskamer. "De dynamiek en communicatie via scherm is een andere; gevoel en vertrouwen krijgen bij partijen ingewikkeld."

2021

De Accountantskamer zet dit jaar in op verdere digitalisering van het werkproces. De kamer is gestart met een pilot waarbij een aantal partijen processtukken digitaal aanleveren. "Integriteit en veiligheid van het dossier staan daarbij voorop", aldus Schreuder.

Andere zaken waarvan de Accountantskamer hoopt dat die dit jaar hun beslag krijgen zijn de uitbreiding van het aantal leden van de kamer en de mogelijkheid om accountants een corrigerende maatregel op te leggen, gericht op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Daarvoor een wetsvoorstel in de maak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.