Koolmees moet alternatief voor verzekering zzp'ers zoeken
Het voorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering dat door werkgeversorganisaties, vakbonden en zelfstandigen is gedaan, stuit op grote problemen in de uitvoering. Daardoor is "invoering binnen afzienbare termijn niet haalbaar", zegt demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).
Hij gaat op zoek naar een alternatieve "aanvliegroute", maar invoering van zo'n verzekering duurt sowieso jaren, waarschuwt hij.
Vorig jaar presenteerden de organisaties in de Stichting van de Arbeid een voorstel tot een verzekeringsstelsel. Daarmee moeten zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) uiteindelijk verplicht worden zich te verzekeren voor het geval ze niet meer kunnen werken. Daarmee stellen ze zich zeker van een inkomen als ze arbeidsongeschikt raken. Hier moeten ze dan maandelijks een premie voor betalen. Deze verplichting is afgesproken in het pensioenakkoord, omdat de linkse partijen en de vakbonden het een belangrijkste stap vinden om het verschil tussen zelfstandigen en werknemers in dienst te verkleinen.
Uitvoeringsproblemen
Belangrijk aspect van het voorstel was dat zelfstandigen veel 'keuzevrijheid' kregen, waardoor de hoogte van de premie flink kan verschillen. Ook is er een 'opt-out' voor zelfstandigen met een afdoende private verzekering. Het kabinet vindt deze onderdelen belangrijk, omdat zelfstandigen flink van elkaar verschillen. Maar nadat Koolmees het voorstel had voorgelegd aan de beoogde uitvoerders UWV en Belastingdienst, bleek dat juist dat aspect uitvoeringsproblemen met zich meebrengt.
Daardoor kijkt de bewindsman nu naar alternatieve manieren om de verplichte verzekering te regelen, hoewel hij wel zoekt naar een mogelijkheid die "recht doet aan het advies van de Stichting". Er wordt gekeken of de regeling misschien bij een andere wet kan aansluiten. Hoewel de invoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering officieel aan een nieuw kabinet is, blijft Koolmees in gesprek met de uitvoerders en de belangenorganisaties om tot een nieuw plan te komen.
Hoe dan ook duurt het "jaren" voordat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen "van rekentafel naar praktijk" is omgezet.
Bron: ANP
Gerelateerd
Het einde van zzp'ers in de accountancy?
Heeft het straks nog zin om te starten als zzp'er, ook in de accountancy? Marjan Heemskerk denkt van wel.
Zzp'ers hebben minder vertrouwen in kabinet dan mkb-ondernemers
Zzp'ers hebben duidelijk minder vertrouwen in het huidige kabinet dan mkb-ondernemers. Bijna de helft (47 procent) van de zzp'ers heeft (zeer) weinig vertrouwen...
UWV in de fout met indexeren 2500 tot 3000 WIA-uitkeringen
Naar schatting tussen de 2500 en 3000 mensen krijgen nog geld terug van uitkeringsinstantie UWV, omdat in het verleden fouten zijn gemaakt bij het aanpassen van...
Bijna helft van zzp'ers combineert werk en vakantie
41 procent van de zzp'ers koos dit jaar voor een zogenoemde 'workation', het combineren van vakantie en werk. De workation is het populairst onder startende zzp'ers:...
Overheid en bedrijven betalen miljarden te veel voor inhuur externen
De Rijksoverheid en het bedrijfsleven in Nederland betalen jaarlijks miljarden euro's te veel voor de inhuur van externe professionals. Organisaties baseren de tarieven...