Ondernemerschap versterkt band tussen vader en kind
Driekwart van de vaders met een eigen bedrijf ervaart dat het ondernemerschap een positieve invloed heeft op de band met hun kinderen. Ondanks de voordelen van het zzp-bestaan, denkt zestig procent wel dat vaders in loondienst het makkelijker hebben.
Dat blijkt uit onderzoek van zzp-bank Knab onder ruim duizend zelfstandig ondernemers, in aanloop naar Vaderdag. Driekwart (76 procent) van de ondervraagde vaders geeft aan dat hun zelfstandigheid hen in staat stelt meer betrokken te zijn bij het leven van hun kinderen.
De flexibiliteit die het ondernemerschap biedt, maakt het beter mogelijk om belangrijke momenten in het leven van hun kinderen mee te maken. Daarnaast zijn veel vaders trots op hun ondernemersmentaliteit, die ze kunnen doorgeven aan hun kinderen.
Ouderschapsverlof
Ondernemende vaders hebben, in tegenstelling tot ondernemende moeders en werknemers in loondienst, geen recht op betaald ouderschapsverlof. 67 procent vindt dat de regering dit wél zou moeten regelen. "Het is geslachtsdiscriminatie dat vrouwelijke zzp'ers wel een tijdelijke uitkering kunnen aanvragen bij de geboorte van hun kind en mannelijke zzp'ers niet”, zo wordt gesteld.
Omdat vaders in loondienst tegenwoordig zes weken vaderschapsverlof krijgen, ervaren sommige zzp’ers dat ook als oneerlijk. Een ander deel van de zzp’ers is echter fel tegen dit soort overheidsbemoeienis en beschouwt ondernemerschap als een eigen keuze, waarvoor men zelf verantwoordelijkheid draagt.
Uitstel van kinderwens
Het ondernemerschap heeft ook invloed op de gezinsplanning en vooral de timing ervan. Twaalf procent van de mannelijke ondernemers geeft aan een kinderwens uitgesteld te hebben om eerst hun bedrijf op te bouwen. Dat wordt vaak gezien als noodzakelijk om een stabiele basis te creëren, voor zowel het bedrijf als het toekomstige gezin.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de Nederlandse kinderopvang niet goed is afgestemd op de behoeften van ondernemers; 62 procent van de ondernemende vaders met thuiswonende kinderen vindt dat, vooral omdat de opvang te weinig flexibel is en te veel afgestemd op kantoortijden. Sommige ondernemers hebben vanwege hun onregelmatige werk bovendien geen recht op kinderopvangtoeslag.
Gerelateerd
Voor het eerst sinds 2014 minder nieuwe bedrijven opgericht
Voor het eerst in tien jaar is het aantal startende ondernemers in Nederland gedaald. Vorig jaar begonnen net geen 254.000 mensen in ons land een nieuw bedrijf,...
Ondernemer wil in 2025 meer aandacht geven aan eigen financiën
Meer aandacht voor de privé - en bedrijfsfinanciën staat hoog op het lijstje van goede voornemens voor 2025. Een kwart van de particulieren, ruim de helft van het...
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
Aantal startende zzp'ers fors gedaald
Het aantal startende zzp'ers is fors gedaald ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) waar kennisplatform Onderneming.nl over...
Kleinbedrijf presteert beter, maar één op de drie kleine ondernemers overweegt te stoppen
Bijna een derde (31 procent) van de ondernemers in het Nederlandse kleinbedrijf denkt erover met hun bedrijf te stoppen. Naast financiële motieven spelen ook de...