Nieuws

KPMG en VU Amsterdam onderzoeken gebruik van AI-technologie in audit

KPMG en VU Amsterdam starten een gezamenlijk project dat het gebruik van kunstmatige intelligentie in het controleproces naar een hoger plan moet tillen.

Dat meldt KPMG. Het project heet 'Explainable AI for Auditing' en komt voort uit het programma 'Kunstmatige Intelligentie Verantwoorde Inzet' dat is opgezet door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). "Het doel van het project is te komen tot een wiskundig kader dat ons kan helpen bij getrouwere aannames over bewijsvoering en besluitvorming bij onzekerheden die wij bij de controle tegenkomen", zegt John Kamphuis, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor audit-innovatie.

Volgens Kamphuis heeft kunstmatige intelligentie al een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige controleprocessen, bijvoorbeeld door het markeren van boekingen met trefwoorden van twijfelachtige aard, van boekingen uit onbevoegde bronnen of het herkennen van een ongewoon hoog aantal journaalposten. Kamphuis: "Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de wijze waarop kunstmatige intelligentie kan bijdragen aan de beoordeling van de jaarrekening als geheel. Onze verwachting is dat wij met het project de toepasbaarheid van algoritmen in de audit naar een volgend niveau tillen."

Het project vindt zijn oorsprong in het werk van Prof. Dr. Alessandra Palmigiano van de VU School of Business and Economics. Zij doet onderzoek naar niet-klassieke logica's om verschillende vormen van 'sociaal gedrag' te kunnen verklaren. Kamphuis: "Dit samenwerkingsverband biedt de mogelijkheid de potentie van kunstmatige intelligentie verder te onderzoeken. Het betekent dat we zowel meer en diepere inzichten kunnen genereren en dat de kwaliteit van het audit werk verder verbetert."

Het project van KPMG en de VU wordt gefinancierd door de NWO en KPMG. Het gaat officieel van start in het vroege voorjaar van 2021 en duurt vier jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.