Nieuws

Euronext wordt strenger voor beursfondsen zonder accountant

Beursorganisatie Euronext gaat harder ingrijpen bij beursgenoteerde bedrijven die niet voldoen aan de vereisten voor een notering in Amsterdam, zoals het niet hebben van een accountant. Als een bedrijf twee jaar in gebreke blijft, start Euronext een procedure om de notering te schrappen.

De maatregel kan bedrijven treffen die door hun geringe omvang geen accountant kunnen krijgen, zo meldt een website van de FD Media Groep. De wijziging, die deze week van kracht is geworden, is slecht nieuws voor ten minste zes kleinere beursfondsen, die momenteel op het 'strafbankje' van Euronext zitten. De beursorganisatie wijst op de regels, die vragen om een jaarrekening met de handtekening van een accountant.

Bestuurders van de in het nauw zittende beursfondsen stellen dat het verwijderen van bedrijven wegens het niet hebben van een accountant niet bijdraagt aan een oplossing. Diverse van deze fondsen stellen tegenover de nieuwssite dat ze rechtszaken voorzien vanwege de strengere maatregelen van Euronext. "Ik vecht absoluut door tot de laatste cent. Dat kan neerkomen op een kort geding", aldus Bert Riemens, interim-directeur van Lavide.

MidkapNL, de belangenvereniging voor kleinere beursfondsen, heeft Euronext laten weten in gesprek te willen gaan over de kwestie. Dat stelt MidkapNL-voorzitter Peter Paul de Vries. Ook zijn eigen investeringsmaatschappij Value8 zit al twee jaar zonder accountant.

Overzicht

Beleggersvereniging VEB is dit voorjaar gestart met een overzicht van beursfondsen die geen controlerend accountant kunnen vinden. De laatste stand dateert van medio maart en geeft aan dat twaalf beursfondsen nog geen accountant hebben.

Medio 2020 gaf de NBA in een brief aan één van de beursfondsen al een aantal redenen waarom het vinden van een accountant lastig kon zijn. Bijvoorbeeld als onvoldoende controle-informatie beschikbaar is, het budget voor een gedegen controle ontbreekt, of bij twijfel over de integriteit van het management.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Hoekstra (Financiën) medio december aangegeven een aanwijzingsbevoegdheid in het leven te willen roepen, om het probleem op te lossen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.