Nieuws

Mona Keijzer: Rol accountant bij TVL-regeling is van belang

De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is geen makkelijke regeling, maar accountants hebben zich "de kleine lettertjes inmiddels wel eigen gemaakt". Hun rol bij de toepassing van de steunmaatregelen is van groot belang.

Dat stelde demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer op 22 april, bij de start van het NBA Helpt-webinar over de TVL-regeling. Keijzer prees het accountantsberoep voor de inzet bij alle steunmaatregelen van het kabinet vanwege de coronacrisis.

De TVL is sinds de start op 30 juni 2020 inmiddels zo’n 230.000 keer aangevraagd. De regeling is zeker niet volmaakt, maar Nederland doet het zeker in vergelijking met andere landen best goed met het steunpakket. De overheid wil ondernemers zo goed mogelijk helpen, "zonder dat je het ondernemen wegneemt of overneemt", aldus Keijzer.

Leergeld

De TVL is geen makkelijke regeling om mee te werken, gaf de staatssecretaris toe. Er zijn inmiddels veel aanpassingen aan gedaan en dat is "geen sinecure", want elk besluit voor een bepaalde sector heeft weer consequenties voor een andere beroepsgroep. "Samen hebben we leergeld betaald."

Nu het vergoedingspercentage in de TVL naar honderd procent gaat, is het nog belangrijker dat accountants goed meekijken met hun klanten. Onder meer om te voorkomen dat ondernemers hun recht op NOW-subsidie verliezen. "Het geheel van vergoedingen is er niet eenvoudiger op geworden", stelde Keijzer, die aangaf zich echt gesteund te weten door het accountantsberoep. "U bent degene die naast de ondernemer staat, die bekijkt welke maatregelen nodig zijn en welke stappen moeten worden gezet."

De helft van de circa 1.500 deelnemers aan het webinar gaf aan de TVL-regeling wel fraudegevoelig te vinden, maar niet meer dan de andere steunmaatregelen. Ook hadden de deelnemers veel behoefte aan extra kennis rondom de regeling. Daarom ging een aantal experts in op details van de TVL en de juiste verwerking en toetsing daarvan.

Complex

Bij de behandeling van de vele vragen die tijdens het webinar werden gesteld bleek opnieuw de complexiteit van de TVL-regeling. Annette Houwaart van de NBA Helpdesk benadrukte na afloop het belang van de beschikbare informatie over de regeling op de NBA Helpt-pagina's. Daar is meer te vinden over de juiste verwerkingswijze, aldus Houwaart.

Terugkijken van het webinar kan via het YouTube-kanaal van de NBA. Meer informatie over de TVL-regeling en veelgestelde vragen daarover is beschikbaar via de NBA Helpt-pagina's op nba.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.