Nieuws

SP stelt Kamervragen over fraudeonderzoek door advocaten

SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen heeft aan de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) vragen gesteld over een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam rondom de onafhankelijkheid van advocaten bij ‘zelfonderzoeken’.

Van Nispen, die inhaakte op berichtgeving rondom SBM Offshore, wil van beide ministers weten of het wenselijk is dat een advocaat zich mag beroepen op het verschoningsrecht, als hij of zij ‘onafhankelijk’ fraudeonderzoek bij een cliënt verricht. Hoe kan een advocaat, die is ingehuurd als partijdige belangenbehartiger van een cliënt, onafhankelijk fraudeonderzoek doen naar diezelfde cliënt, zo vraagt hij zich af.

Het SP-Kamerlid verwijst daarbij naar een stelling van forensisch onderzoeker Arthur de Groot, die stelt dat “advocaten aan containment kunnen doen en daarmee belastende informatie voor hun cliënten kunnen achterhouden, terwijl forensisch accountants dat absoluut niet mogen en zij aan veel strengere regels zijn gebonden”.

Zit daar het probleem van fraudeonderzoeken door advocaten, vraagt Van Nispen, die er meteen ook consequenties aan verbindt. “Deelt u de mening dat het beter zou zijn te stoppen met dit soort zelfonderzoeken, vanwege de risico’s die daaraan verbonden zijn voor de waarheidsvinding en de integriteit?”

Van Nispen stelde al eerder kritische vragen aan minister Grapperhaus over ‘zelfonderzoek’ door advocaten. Hij kreeg recent bijval vanuit de forensische afdeling van PwC, bleek uit berichtgeving in De Telegraaf. Ook gaat het WODC, kennisinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid, op verzoek van de Tweede Kamer dergelijk zelfonderzoek tegen het licht houden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.