Nieuws

SZW kijkt naar aanpassing NOW-toetsingen, na signaal NBA

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) denkt na over aanpassing van de toetsingen van de NOW-verantwoording door accountants. Het ministerie is hierover in gesprek met de NBA. Begin mei zal het ministerie nadere details bekendmaken.

Dat meldt het ministerie in reactie op vragen van Accountant.nl. "Er zijn signalen binnengekomen over de lastendruk, het ministerie is daarom in gesprek met de NBA", aldus de schriftelijke reactie van het ministerie. "We verwachten begin mei resultaten van die gesprekken te hebben."

Woordvoerder Lukas Burgering van de NBA zegt dat de beroepsorganisatie er bij het ministerie van SZW op heeft aangedrongen te kijken naar de administratieve lasten van de NOW-verantwoording voor ondernemers.

Niet in verhouding

"Accountants hebben ons attent gemaakt op de hoge administratieve lasten voor ondernemers die verbonden zijn aan de NOW-subsidie, met name voor het toetsingsproces.  Ondernemers zijn voor een subsidie van tienduizend euro soms duizenden euro's kwijt aan deze lasten. We hebben al gevallen gezien waar accountants ondernemers adviseren om de hele NOW-subsidie terug te betalen, omdat die niet in verhouding staat tot de kosten die ervoor gemaakt moeten worden."

De NBA is daarover in gesprek gegaan met het ministerie van SZW, aldus Burgering. "We hebben aangedrongen om iets te doen aan deze hoge administratieve lasten. Accountants maken zich oprecht zorgen voor hun cliënten, daarom zijn ze naar ons gekomen en wij maken het ministerie daarop attent."

Welke aanpassingen er komen, is nog onbekend. "Wij kunnen de oplossing niet maken, want die is aan het ministerie en de politiek", zegt Burgering. "We kunnen wel meedenken over de manier waarop een oplossing vorm krijgt en uitgevoerd kan worden."

Gesprekspartner

Over eventuele aanpassingen van de NOW wil woordvoerster Margreet van Beem van het ministerie nog niets zeggen. Wel onderstreept ze dat minister Koolmees van SZW de NBA als een serieuze gesprekspartner ziet. "Minister Koolmees en de NBA hebben eerder goed overleg gehad in de zoektocht naar de balans tussen administratieve lastendruk en het risico op oneigenlijk gebruik en fraude."

De minister heeft daarnaast steeds gezegd de vinger aan de pols te houding voor de werking van de NOW, aldus de woordvoerster. "De NOW is bedoeld voor bedrijven die het moeilijk hebben door het coronavirus en is bedoeld om de daadwerkelijke schade te helpen dragen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.