Nieuws

'We moeten de rol van brede gesprekspartner weer oppakken'

In de controlepraktijk gaat veel aandacht uit naar compliance, het volgen van beroepsregels, toezicht en goed je werk doen. Maar de accountant heeft ook een verhaal te vertellen.

Dat benadrukte Marc Hogeboom, head of assurance bij KPMG Nederland, tijdens de achtste editie van de reeks Busy Season Talks op Clubhouse. Tijdens de sessie op 6 april stonden de toekomst van de audit en de relatie met stakeholders centraal. "De druk op kwaliteit blijft, die gaat niet meer weg. Maar misschien zijn we een deel van ons vak uit het oog verloren", stelde Hogeboom. Accountants hebben een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld op het podium tijdens een vergadering van aandeelhouders.

De accountant heeft te maken met grenzen door de geheimhouding, maar toch is er veel ruimte om te laten zien wie we zijn en wat we kunnen, vond Hogeboom. De huidige generatie is opgeleid om heel goed te kunnen controleren. "Maar naast controlekwaliteit willen opdrachtgevers ook een sparringpartner. Onze inbreng moet boardroomwaardig zijn. We moeten de rol van brede gesprekspartner weer oppakken."

KPMG-partner Ali el Hessaini probeert in zijn werk veelvuldig "stil te staan bij wie de stakeholders zijn" en zich "te verplaatsen in hun schoenen". Hij vroeg zich af of accountants anno nu wel voldoende zijn toegerust om het met die stakeholders over het accountantsvak te kunnen hebben.

Momentum

Hogeboom verwees naar de kritische opstelling van EY als accountant van Shell, rondom de klimaatbeloftes van het energieconcern. Een actie die navolging verdient. "Ik hoop dat dat blijft. Er zijn heel veel aspecten van ons mooie werk om naar buiten te brengen", stelde hij. Zo is de inhoud van de managementletter wellicht heel relevant voor het publiek. Er is momentum voor veranderingen, aldus Hogeboom. "De maatschappij en het beroep zelf zijn aan zet."

Volgens El Hessaini kan het bijdragen aan de ontwikkeling van jonge professionals om af en toe een sneak preview te krijgen bij andere afdelingen binnen de organisatie. "Tegelijk moeten we niet negeren dat de werkdruk hoog is, zulke trainingen kunnen tussen wal en schip vallen." Maxime Asjes, manager bij Deloitte en daar lid van de young board, sloot zich daar bij aan. "Je moet dat beter verankeren." Wat haar betreft moet je als jonge accountant ook durven uitspreken dat je een keer mee wilt naar een boardroom gesprek. "De partner geeft daarin een belangrijk voorbeeld. Die moet ruimte bieden en niet alleen oog hebben voor deadlines."

Optreden bij AvA

Hogeboom verhaalde over zijn eigen ervaringen bij optredens tijdens diverse aandeelhoudersvergaderingen, waar een flinke voorbereiding aan vooraf gaat. "Het is best wel een beetje eng, je staat daar in je eentje. Directie en commissarissen zitten er met een elftal." Wat hem betreft zijn accountants er niet altijd genoeg voor opgeleid en is hun optreden tijdens de AvA soms nog "wat magertjes".   

Eén van de toehoorders gaf aan vanuit de openbare praktijk te zijn overgestapt naar de overheid (ADR), wegens "gebrek aan binding" met het maatschappelijk verkeer. "Ik dacht na vier jaar: wanneer gaan we de stakeholders eens spreken?" Hij pleitte voor een andere hierarchische structuur. "Goed geschoolde mensen van 26-27 jaar zijn veel te kostbaar om ze vijftig uur per week met Excel te laten stoeien."

Ali El Hessaini vond het een plicht voor partners en senior managers om nieuw afgestudeerde collega's mee te nemen naar gesprekken. "Probeer ook trainees te laten leren van opdrachten, om een brede gesprekspartner te zijn. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om dat aan je team mee te geven."

Vroeger

De volgende edities van de Busy Season Talks beginnen om 20.00 uur, dus drie kwartier vroeger dan tot nu toe. In editie #9 op dinsdagavond 13 april gaat het over communicatie en de taal van de accountant. Columnist, trainer en adviseur Margreeth Kloppenburg en Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe gaan daarbij in gesprek met de vaste hosts van deze "huiskamer van de accountancy", Hakan Koçak en Arif Dursun.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.