Nieuws

Verlenging steunpakket kost kabinet 6 miljard extra

Het kabinet verlengt de steunmaatregelen tot eind september. Dat kost de schatkist 6 miljard euro extra. Bedrijven worden wel geacht vanaf 1 juli weer gewoon belasting te betalen.

De duurste maatregel is het verlengen van de NOW-regeling (2 miljard euro). In totaal kostten de steunregelingen in de coronacrisis tot nu toe ongeveer 80 miljard, melden de ministers die de verlenging aankondigen.

Het huidige steunpakket zou op 1 juli aflopen, maar de steunregelingen worden met drie maanden verlengd tot eind september. Ook worden de mogelijkheden om steun te krijgen voor met name grote ondernemingen wat verruimd.

Vooral grote winkelbedrijven klaagden dat zij minder steun kregen dan kleinere ondernemers in dezelfde branche, doordat een maximum geldt voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). Dat plafond wordt nu voor grote bedrijven verdubbeld naar 1,2 miljoen euro vanaf het tweede kwartaal.

Dilemma

Het kabinet wil zoveel mogelijk bedrijven die in de kern gezond zijn helpen de crisis door te komen. Aan de andere kant is het ook een risico om te lang door te gaan met steunmaatregelen, omdat die de normale economische ontwikkeling moeilijker maken. "Een lastig dilemma", aldus minister Wouter Koolmees  van SZW.

Het kabinet doet ook een klemmend beroep op bedrijven om alleen gebruik te maken van steun als dat echt nodig is. "De steun is nadrukkelijk bedoeld voor bedrijven die nog worstelen met de coronamaatregelen, als laatste steun in de rug", stelde minister Wopke Hoekstra (Financiën).

Nu bijvoorbeeld winkels, terrassen en sportscholen weer open zijn, en er langzaamaan steeds meer mogelijk wordt, kunnen volgens Hoekstra veel bedrijven alweer op eigen kracht inkomsten genereren. "Het is voor iedereen beter om het zelf weer te doen", vindt hij.

De steunpakketten lopen ook flink in de papieren, benadrukt Hoekstra. "We hebben ongekende bedragen uit de schatkist moeten halen. Maar het was nodig, en het ís ook nodig. Onze zakken zijn diep, maar tegelijkertijd kunnen wel het geld maar één keer uitgeven."

Belasting betalen

Bedrijven worden dan ook geacht vanaf 1 juli weer gewoon belasting te betalen. Eerder lekte al uit dat bedrijven wel langer de tijd krijgen om schulden bij de Belastingdienst terug te betalen. Ongeveer een kwart miljoen ondernemers hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen.

Momenteel staat nog zo'n 16 miljard euro aan belastingschulden uit; in totaal heeft 36 miljard euro aan steun opengestaan. Een groot deel is dus "als de wiedeweerga" terugbetaald, aldus Hoekstra.

Vanuit ondernemersorganisaties en onder meer het Centraal Planbureau kwam de oproep om de belastingschulden in sommige gevallen ook kwijt te schelden. Dat is echter aan een volgend kabinet, vindt Hoekstra. Een 'generaal pardon', waarbij alle openstaande schulden worden vrijgescholden, is volgens de bewindsman niet eerlijk tegenover partijen die er juist alles aan hebben gedaan om geen belastingschulden aan te gaan.

Coulant

Het geld moet dus worden terugbetaald, maar "we zijn zeer coulant als het gaat om de invorderingsrente en we zijn zeer coulant over de termijn." De invorderingsrente, rente op te laat betaalde belastingen, gaat op 1 januari 2022 naar 1 procent en wordt tot 1 januari 2024 stapsgewijs weer verhoogd naar de standaard 4 procent.

Voorwaarde voor die ruimhartige betalingsregeling is wel dat bedrijven "tijdig voldoen aan de nieuw opkomende verplichtingen".

Ministerie van EZK: Steunpakket banen en economie voortgezet in derde kwartaal

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.