Nieuws

Verzekeraars verbaasd over 'vergaande voorstellen' over buffers

Verzekeraars zijn verbaasd over de strenge voorstellen van de Europese toezichthouder EIOPA over het verhogen van de kapitaaleisen. Met de strengere regels wil EIOPA bereiken dat verzekeraars nog beter gewapend zijn tegen onvoorziene omstandigheden en risico's.

Volgens het Verbond van Verzekeraars vormen verzekeraars geen zogenaamd systeemrisico, omdat dat de verwevenheid met andere financiële instellingen beperkt is. De kans dat een grote verzekeraar in financiële problemen een andere financiële instelling daarin 'meetrekt', is klein, zo klinkt het.

De verzekeraars krijgen ook sterk de indruk dat EIOPA de aangekondigde herziening van de regels, die al als een van de strengste toezichtregimes ter wereld is, aangrijpt om alle mogelijke toekomstige risico's uit te sluiten. De aanpassingen zijn volgens het verbond buitenproportioneel.

De Europese Commissie werkt momenteel aan een voorstel voor de herziening dat in het derde kwartaal van dit jaar wordt verwacht. Daarna moeten de regeringen van de lidstaten en het Europees Parlement ermee instemmen.

Als verzekeraars worden verplicht nog meer kapitaal aan te houden voor mogelijke, toekomstige risico's heeft dat volgens het verbond gevolgen voor het risicobeheer en het rendement op beleggingen. Daarvoor betalen klanten uiteindelijk de rekening, waarschuwt het verbond.

Het is niet voor het eerst dat het Verbond van Verzekeraars ageert tegen voorstellen om de risico's nog verder te beperken. Het verbond stelde eerder al dat het geld beter kan worden gebruikt voor het doen van investeringen om Europa klimaatneutraal te maken. Volgens de verzekeraars is er ook nu al voldoende geld om aan de verplichtingen te voldoen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.