Nieuws

FD: Shell-vonnis dwingt bedrijf en accountant sneller werk te maken van klimaatdoelen

Bedrijven moeten door het vonnis van de rechtbank over Shell meer informatie gaan geven over het inperken van klimaatrisico’s en het mogelijk afwaarderen van bezittingen. Accountants moeten scherper controleren of zulke informatie klopt.

Dat schrijft het FD, op basis van een rondgang langs enkele grote accountantsorganisaties. Shell moet binnen tien jaar de CO2-uitstoot bijna halveren, volgens een uitspraak van de Haagse rechtbank eind mei. Eerder benoemde accountant EY de klimaatverandering en energietransitie als key audit matter bij de controle van Shell.

Wim Bartels (KPMG) stelt in het FD dat het vonnis een belangrijke verandering betekent voor verslaggeving en de controle daarvan. "Investeerders zijn nu extra benieuwd naar de doelstellingen én plannen die bedrijven hebben om aan het Parijs-akkoord te voldoen, want het niet behalen ervan kan leiden tot financiële en juridische risico's." Bartels verwacht dat het vonnis op termijn alle bedrijven raakt, maar dat vervuilende ondernemingen in de energiesector het eerst aan de beurt zijn.

Beter in balans

Alexander Spek (PwC) stelt tegenover het FD te verwachten dat financiële en niet-financiële informatie "beter in balans" komt en de toelichting in het jaarverslag aan belang wint, met name waar het gaat om het effect van duurzaamheid op het bedrijfsmodel en dus op de jaarrekening.

Volgens Ralph ter Hoeven (Deloitte) wordt vermindering van de CO₂-uitstoot bij sommige bedrijven nadrukkelijker onderdeel wordt van beleid en strategie. "Dus gaan wij controleren of wat ze daarover schrijven plus de behaalde resultaten kloppen. En daarmee of beleggers voldoende worden ingelicht", stelt hij tegenover het FD.

PwC heeft inmiddels extra trainingen gepland om accountants voor te bereiden op hun uitgebreidere taak en verwacht meer diversiteit in de controleteams, aldus de krant. Ook Deloitte kijkt naar aanvulling van de auditteams.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.