Nieuws

Hoogervorst: terug naar strikt begrotingsbeleid en einde aan de schuldenberg

De omvang van tekorten en schulden door de coronacrisis is “verbijsterend” en vormt een “groot risico voor de financiële stabiliteit”. Dat stelt Hans Hoogervorst, voorzitter van de International Accounting Standards Board (IASB), in een opiniebijdrage in het FD.

Hoogervorst waarschuwt dat de begrotingstekorten van ontwikkelde economieën “met dubbele cijfers geschreven” worden. Wereldwijd is het totaal aan schulden in de publieke en private sector opgelopen tot 335 procent van het BNP.

Tegelijk lijkt de economische zwaartekracht “te zijn opgeschort”, stelt hij. “Ondanks de grootste economische krimp in decennia schieten huizenprijzen en aandelenkoersen door het plafond, terwijl het aantal faillissementen historisch laag is.”

Slechte invloed

De langdurige steun vanuit de overheid, eerst bij de kredietcrisis en nu tijdens de coronapandemie, heeft volgens Hoogervorst een slechte invloed op ons economische gedrag. “Inmiddels is een hele generatie investeerders opgegroeid die verwacht dat de overheid wel inspringt als de markten uit de bocht vliegen. Businessmodellen die excessief leunen op krediet worden keer op keer gered.” Na de coronacrisis moeten we dan ook terug naar een veel strikter begrotingsbeleid en een einde maken aan de groeiende schuldenberg.

Hoogervorst vertrekt binnenkort als voorzitter van de IASB. Eerder was hij onder meer minister van Financiën en voorzitter van de AFM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.