Nieuws

KPMG: Nederlandse bedrijven worstelen met datagedreven werken

Niet de technologie, medewerkers of organisatiestructuur, maar het gebrek aan datageletterdheid en holistische aanpak zijn de belangrijkste uitdagingen op weg naar een volwassen datagedreven organisatie.

Dat concludeert KPMG op basis van eigen onderzoek onder ruim honderd organisaties naar de status van datagedreven bedrijven en instellingen in Nederland. Ondanks de groeiende behoefte om data te verzamelen, bewaren, rapporteren en analyseren heeft 79 procent van het Nederlandse bedrijfsleven moeite met de implementatie van een datagedreven operatie. 65 procent van de databeheerders zegt een strategie en tijdslijn te hebben ontwikkeld op weg naar een datagedreven operatie, maar bij veel bedrijven is er volgens de onderzoekers nog een lange weg te gaan naar een volwassen status. De coronapandemie zou het verschil in volwassenheid nog verder hebben uitvergroot.

De mogelijkheid om data te begrijpen, analyseren en toe te passen in de dagelijkse besluitvorming, is volgens het onderzoek de grootste uitdaging op weg naar een datagedreven cultuur. Datagedreven operaties blijven daarbij vaak nog beperkt tot slechts één of meerdere afdelingen zoals finance, sales en/of marketing. Daarmee ontbreken consistente bedrijfsbrede definities en datakwaliteit, wat de inzetbaarheid van data voor de gehele organisatie beperkt.

Algoritmen

Driekwart van de respondenten maakt gebruik van Artificial Intelligence en Machine Learning bij hun data-analyses. Echter, het merendeel meldt dat zij nu vooral experimenteren met algoritmes. Volgens datamanagers is het een flinke klus algoritmes in productie te nemen, omdat benodigde gegevens niet altijd beschikbaar zijn en de kwaliteit daarvan niet toereikend is. Slechts 12 procent van de ondervraagden gebruikt slimme analyses om bijvoorbeeld datakwaliteit te monitoren.

Waar bij 29 procent van de volwassen datagedreven organisaties relevante investeringen tijdens corona juist zijn toegenomen, blijkt dat bij bedrijven en instanties die niet of nauwelijks datagedreven zijn, investeringen afnemen of bevroren zijn. Het KPMG-onderzoek concludeert dat 66 procent van deze laatstgenoemde organisaties minder of een onveranderd aantal investeringen heeft gedaan in data en analytics.

"Het onderzoek wijst uit dat de beschikbaarheid van een heldere bedrijfsbrede datastrategie, de mogelijkheid waarde van data-analyses te meten en een duidelijk commitment van het organisatiebestuur de drie belangrijkste eerste stappen zijn op weg naar een succesvolle datagedreven organisatie", aldus KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.