Nieuws

'Accountants worstelen met overstap naar datagestuurde processen'

Het gebruikmaken van data science in de accountancy is nog relatief beperkt. Accountants zijn gewend aan traditionele documentgerichte benaderingen en worstelen met de overstap naar datagestuurde processen.

Dat stelt Louren van Garderen, gastdocent data science aan Nyenrode Business Universiteit en hoofd IT-audit bij Joinson&Spice. Veel accountants blijven volgens hem vasthouden aan traditionele, documentgerichte benaderingen en handmatige processen, wat resulteert in onsamenhangende documenten zonder integratie.

Ondanks de ontwikkeling van NBA-handreiking 1141 als richtlijn voor het toepassen van data science in audits, hebben ze vragen over hoe data science binnen auditstandaarden past. In veel auditkantoren ontbreken partners met voldoende expertise in data science, wat innovatie binnen de sector remt, meent Van Garderen.

Een van de cruciale obstakels is het tekort aan kennis en ervaring op managementniveau. "Het management vreest dat hun gebrek aan technische knowhow tot fouten in het auditproces kan leiden. Bovendien is er vaak een sterke top-down organisatiestructuur, wat beperkte ruimte biedt voor eigen initiatief op uitvoerend niveau."

Beperkte kansen

Volgens hem bezitten veel studenten wel waardevolle expertise in data science, maar ervaren ze beperkte kansen voor innovatie binnen het beroep. "Het management onderdrukt actief innovatie, uit angst dat jonge, ambitieuze medewerkers die het vak nog moeten leren, geen technologische oplossingen kunnen bedenken voor een complexe sector."

Accountantskantoren moeten zich volgens Van Garderen meer inzetten voor integratie van data science in de controle. "De audit van de toekomst zal volledig op data zijn gebaseerd en accountants moeten zich voorbereiden op deze verschuiving. "

Joinson&Spice is als auditkantoor specifiek gericht op bedrijven in de technologiesector.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.