Nieuws

Ondernemersorganisaties: 'Te vroeg om te zeggen dat steun straks niet meer nodig is'

Het is nog te vroeg om nu al te zeggen dat de coronasteun voor bedrijven in het vierde kwartaal niet meer nodig is.

Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op de aankondiging dat het kabinet wil gaan stoppen met zijn steunpakketten.

Nu de situatie richting het najaar onzeker is, met nieuwe varianten van het coronavirus, blijft het volgens de invloedrijke lobbyclubs belangrijk dat "we voor het vierde kwartaal goed de vinger aan de pols houden en snel acteren als de situatie daarom vraagt".

Het kabinet past het coronasteunpakket voor bedrijven iets aan, en is op dit moment niet van plan het na september nog eens te verlengen. Dat heeft te maken met de sterk verbeterde economische vooruitzichten, is dinsdagmiddag bekendgemaakt. Het bedrijfsleven moet het in principe vanaf oktober dus weer op eigen kracht redden. Alleen als het coronavirus oplaait waardoor opnieuw in het hele land op grote schaal bedrijven de deuren moeten sluiten, komen mogelijk nieuwe steunmaatregelen in beeld.

VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat de steun van de overheid tot nu toe goed heeft gewerkt voor het behoud van banen en om snel de economie weer uit de startblokken te krijgen. "Het pakket doet wat het moest doen en daar zijn we het kabinet erkentelijk voor", zeggen ze. "Niettemin zijn er nog steeds ondernemers die ook verplicht hun deuren moesten sluiten, maar buiten de boot van de steunmaatregelen zijn gevallen. Daar is nog steeds geen oplossing of maatwerk voor."

De overheid heeft ook een kleine versobering van de NOW-steun voor het derde kwartaal aangekondigd. De ondernemersorganisaties denken dat het bedrijfsleven hier in het algemeen goed mee uit de voeten kan.

Vakbonden ook tegen

Voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV is het met de werkgeversorganisaties eens. "Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis. Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan."

Hij denkt dat het kabinet zich te vroeg rijk rekent met de huidige versoepelingen. "Corona is echter nog niet op z’n retour. We weten niet wat er na de zomervakantie gebeurt, en hoe de Delta-variant van het coronavirus zich verder ontwikkelt."

Fortuin roept de overheid daarom op om het besluit te herzien. "Dat de economie floreert komt voornamelijk door de steunpakketten. Te snel afbouwen kan de verkeerde 'big bang' geven. Dan komt die klap alsnog, die we nu al anderhalf jaar uitstellen. Dat zou doodzonde zijn."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.