Nieuws

Kabinet versobert coronasteunpakket, geen verlenging na september

Het kabinet past het coronasteunpakket voor bedrijven iets aan, en is op dit moment niet van plan het na september nog eens te verlengen. Dat heeft te maken met de sterk verbeterde economische vooruitzichten. Werkgevers en vakbonden vinden dat te vroeg.

Nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven, gaat het volgens het kabinet "wezenlijk beter" dan toen het nieuwe steunpakket vier weken geleden werd aangekondigd. Dat melden de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Stef Blok (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Daarom wordt de loonkostensubsidie NOW iets versoberd. De uitgaven aan deze regeling vallen daardoor naar schatting 35 miljoen euro lager uit. De totale kosten van het pakket zouden in het derde kwartaal 6 miljard euro bedragen.

Koolmees merkt op dat er vanaf augustus "eigenlijk geen beperkingen meer zijn voor de economie". Het is dan ook "niet logisch" om te denken dat er dan nog bedrijven zijn die meer dan 80 procent van hun omzet mislopen. Hij stelt ook vast dat het aantal aanvragen voor de NOW terugloopt. Dat was ook in het tweede kwartaal, dat woensdag afloopt, al het geval.

Eigen kracht

Het bedrijfsleven moet het in principe vanaf oktober weer op eigen kracht redden. Alleen als het coronavirus oplaait waardoor opnieuw in het hele land op grote schaal bedrijven de deuren moeten sluiten, komen mogelijk nieuwe steunmaatregelen in beeld.

Ondernemers worden ook geacht vanaf oktober weer belasting te gaan betalen. Bedrijven die belastinguitstel hebben gekregen hoeven pas in oktober volgend jaar te beginnen met het aflossen van die schuld. Zij krijgen daar vijf jaar de tijd voor.

Te vroeg

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stellen in een eerste reactie dat het nog te vroeg is om nu al te zeggen dat coronasteun voor bedrijven in het vierde kwartaal niet meer nodig is. Nu de situatie richting het najaar onzeker is, door nieuwe varianten van het coronavirus, blijft het volgens de organisaties belangrijk dat "we voor het vierde kwartaal goed de vinger aan de pols houden en snel acteren als de situatie daarom vraagt".

Ook de vakbonden vinden dat stoppen met de coronasteun per eind september te vroeg is. "In zeker niet alle sectoren gaat het nog rooskleurig. Kijk naar de culturele sector, reisorganisaties en de evenementenbranche", zegt voorzitter Tuur Elzinga van FNV. Ook Piet Fortuin van CNV benadrukt dat veel bedrijven nog niet zijn hersteld van de coronacrisis. 

Bron: ANP/Rijksoverheid

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.