Nieuws

Webinar continuïteit: 'Ken je klant, ken de keten'

Accountants onderschatten soms het belang om te weten wat er binnen en rondom een organisatie allemaal speelt. “Ken je klant, ken de keten”, aldus Agnes Koops (PwC) tijdens het NBA Helpt-webinar over continuïteit op 24 juni jl.

Volgens Koops, bestuurslid bij PwC en voorzitter van PwC Accountants, is deze crisis “een tijd om onze meerwaarde te laten zien”. Bij bedreigingen van de continuïteit van een onderneming zijn er vaak genoeg ‘rode vlaggen’ om naar te kijken. Zoals het te laat deponeren van de jaarrekening, grote groeiverschillen in voorafgaande jaren, te veel zelfvertrouwen bij bestuurders, aanstelling van een nieuwe cfo of een lagere medewerkerstevredenheid. “We begrijpen steeds beter dat het allemaal met elkaar samenhangt”, aldus Koops.

Twaalf maanden vooruitkijken is in veel gevallen ook “een te eng begrip”, het gaat vaak om levensvatbaarheid op de langere termijn, om de toekomstgerichtheid van een organisatie en de vraag “besta je over vijf jaar nog?”

RaboResearch-econoom Leontine Treur onderstreepte ook het hebben van goed zicht op de hele keten. “Kijk ook hoe toeleveranciers er aan toe zijn.” Elementen als grondstoffenschaarste en het huidige gebrek aan computerchips kunnen van grote invloed zijn op een onderneming. Ook aspecten als het huidige thuiswerken moeten niet worden onderschat, volgens Treur. “Pas op je mensen; hoeveel zijn er nog blij met hun werk, voelen ze nog binding met het team?”

Dossier op orde

Ed Suiker (adviseur Auxilium) bendrukte het belang voor accountants om het dossier op orde te hebben. Als het er om gaat of je als accountant wel of niet een paragraaf over de continuïteit moet opnemen, adviseerde hij de toehoorders om zich te verplaatsen in de positie van de gebruiker van de jaarrekening. “Dan neem je dat besluit sneller.”

Aan het dertiende webinar in de reeks NBA Helpt-webinars namen ruim twaalfhonderd belangstellenden deel. Tijdens het laatste deel werden zoals gebruikelijk de nodige vragen vanuit de praktijk besproken. Terugkijken van het webinar ‘Continuïteit en corona’ kan via het YouTube-kanaal van de NBA.

Op 16 september staat het volgende NBA Helpt-webinar gepland; het thema hiervan wordt nog bepaald en is afhankelijk van de actualiteit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.