Nieuws

Opmars van elektrische en hybride auto’s in Europa

Het aandeel nieuw verkochte Europese auto’s dat rijdt op fossiele brandstof neemt af. Daartegenover staat een opmars van elektrische en hybride auto’s in het afgelopen kwartaal.

Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA (European Automobile Manufacturers' Association) was ongeveer een derde van de nieuwe wagens (deels) elektrisch. Naar elk type auto was tussen april en juni meer vraag dan in dezelfde periode vorig jaar. ACEA wijst erop dat dit geen geheel eerlijke vergelijking is, omdat inwoners van de Europese Unie in het tweede kwartaal van 2020 door de coronacrisis veel minder vaak een auto aanschaften.

Benzine- en dieselauto's werden ook meer verkocht, maar het marktaandeel van de twee verbrandingsmotoren samen kromp tot iets meer dan zestig procent van alle nieuwe auto's; veertig procent benzine en twintig procent diesel. Dit was na het tweede kwartaal vorig jaar nog zo'n zeventig procent. In Nederland nam het aantal nieuwe diesels met acht procent af, vergeleken met een jaar eerder.

Plug-in populair

De sterkste toename afgelopen maanden was te zien bij de plug-in hybride auto. Daarvan gingen er op jaarbasis ruim drie keer meer de deur uit. De populairste 'elektrische' auto is nu nog de hybride variant zonder stekker. Die werd ruim 500.000 keer op kenteken gezet en was goed voor bijna twintig procent van de nieuwe auto's.

De volledig elektrische auto kende ook een sterke toename en werd in Europa ruim 200.000 keer aangeschaft. Het marktaandeel van deze variant is in een jaar tijd verdubbeld tot 7,5 procent.

Nederland

In Nederland werden in het eerste halfjaar van 2021 in totaal 163.173 nieuwe personenauto's verkocht, een stijging van 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Dat bleek begin juli uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. Tegelijk lag het verkoopniveau in de afgelopen zes maanden nog steeds 28 procent onder het peil van dezelfde periode in 2019.

Ook in ons land doen elektrische auto's het steeds beter, bleek eerder uit cijfers van RAI Vereniging. De verkoop van volledig elektrische, hybride en plug-in hybride auto’s steeg in de eerste vijf maanden van dit jaar met zeventig procent, tot bijna 54 duizend voertuigen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.