UWV: Veel werkgevers in bank- en verzekeringswezen dreigen NOW-deadline te missen
Ruim tweederde van de werkgevers in het bank- en verzekeringswezen hebben nog niet de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming aangevraagd, terwijl de deadline daarvoor eind oktober is. 37 procent van de werkgevers in deze sector weet niet dat zij zélf de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen.
Dat blijkt uit onderzoek van UWV. Tot nu toe heeft pas 31,4 procent van de werkgevers in het bank- en verzekeringswezen de definitieve berekening aangevraagd voor de eerste steunperiode van de NOW-regeling. De deadline voor het definitief vaststellen is 31 oktober 2021. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.
Van begin april tot eind mei 2020 vroegen ruim 139 duizend werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen. Landelijk hebben tot nu toe zo'n 60 duizend werkgevers een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd. Ruim 79 duizend (57 procent) hebben dit echter nog niet gedaan.
Van de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, geeft 44 procent aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring. Zo'n 15 procent zegt bewust te wachten. Maar 37 procent van de werkgevers onderneemt geen actie, omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn dat ze zélf de definitieve berekening moeten aanvragen.
Janet Helder, bestuurslid bij UWV: "Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen. Dat we nu op slechts 31,4 procent zitten, is dus zorgwekkend."
Drukte bij accountants
Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben volgens Helder een aanvullend probleem. "Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten."
Hulp
Werkgevers kunnen hun definitieve berekening aanvragen sinds 7 oktober 2020 en de aanvraag moet ingediend zijn voor 31 oktober 2021. De definitieve berekening is nodig om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.
Meer informatie van de UWV over het aanvragen van de definitieve berekening is te vinden op een speciale informatiepagina, met daarop uitlegvideo’s, stappenplannen en simulatietools. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar UWV Telefoon NOW via 088 - 898 20 04.
Gerelateerd
Drie aanhoudingen op verdenking van NOW-fraude
Door de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn drie verdachten aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en misbruik van NOW-subsidiegelden....
Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren...
Brussel keurt miljarden coronasteun voor Air France-KLM opnieuw goed
De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed.
Accountant aansprakelijk bij mislopen coronasteun?
Het lijkt alweer lang geleden, maar pas vier jaar terug brak corona uit in Nederland. Sinds het tweede kwartaal van 2020 konden ondernemingen aanspraak maken op...
Raad voor Toezicht NBA onderzoekt betrokkenheid accountants bij NOW-subsidie voor voetbalclubs
De Raad voor Toezicht van de NBA gaat een thematisch onderzoek uitvoeren naar de betrokkenheid van accountants bij de uitvoering van de subsidieregeling NOW1 bij...