Nieuws

Accountant waarschuwde fiscalist voor belastingfraude

Mede dankzij de getuigenverklaring van zijn voormalig accountant is een voortvluchtige fiscalist veroordeeld tot vijftien maanden cel.

Lex van Almelo

De dga van een belastingadvieskantoor heeft een gevangenisstraf gekregen van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. De Rechtbank Rotterdam heeft hem schuldig bevonden aan belastingfraude. De man heeft als feitelijk leidinggevende tussen 2009 en 2013 te weinig omzetbelasting aangegeven en nagelaten suppletieaangiften in te dienen. Bovendien heeft hij geweigerd de Belastingdienst de gevraagde inlichtingen te verstrekken.

De fiscalist werd nog gewaarschuwd door zijn toenmalige accountant. Deze zag dat de fiscalist hogere voorschotten had ontvangen van Deloitte dan in zijn aangiften stond. Kennelijk werkte hij voor dit big-fourkantoor. De accountant heeft de samenwerking met de fiscalist opgezegd vanwege de discussie over de uitstaande btw-schuld. De accountant verklaarde dit als getuige bij de rechtbank. De tweede getuige in deze strafzaak was de fiscaal adviseur van de verdachte. De adviseur werd na indringende vragen over de omzetbelasting met een kluitje in het riet gestuurd.

Uit het vonnis noch de telastelegging wordt duidelijk om hoeveel geld het gaat. De rechtbank vindt de fraude in ieder geval erg genoeg om te bepalen dat de gevangenisstraf onmiddellijk ten uitvoer moet worden gelegd. De fiscalist is echter niet komen opdagen bij de behandeling van de strafzaak, terwijl zijn woon- en verblijfplaats onbekend zijn.

Misschien moet justitie eens kijken in Dubai.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.