Nieuws

Belastingadviseur PwC schikt voor drie ton met OM

PwC betaalt een schikking van 300.000 euro aan het Openbaar Ministerie (OM), omdat aan de Belastingdienst onjuiste informatie over de belastingaangifte van een cliënt is verstrekt. De cliënt heeft de belasting die eigenlijk verschuldigd was alsnog betaald.

In 2019 deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) invallen bij PwC in Utrecht en bij de cliënt vanwege de zaak, die draaide om een belastingaangifte over 2014. De onderneming waar belastingadviseurs van PwC de aangifte voor verzorgden maakte toen een vermogenssprong van 2,9 miljoen euro, waarover geen belasting was betaald. De Belastingdienst vroeg daarom meer informatie aan PwC en kreeg die ook, maar vermoedde dat die niet klopte.

Uit het onderzoek dat volgde, bleek dat de sprong in het vermogen door een eerdere fout van een externe adviseur in de boekhouding was geslopen. PwC merkte die toename in eerste instantie niet op en kon die ook niet verklaren. Dat had het kantoor aan de Belastingdienst moeten melden, maar in plaats daarvan zochten de belastingadviseurs naar een passende verklaring. Die werd vervolgens als feit aan de Belastingdienst gepresenteerd en daarmee dreigde de schatkist benadeeld te worden voor meer dan 700.000 euro.

Passende afdoening

Het OM rekent de strafbare feiten PwC aan, want de adviseurs die de brief opstelden handelden uit hoofde van hun dienstbetrekking. PwC heeft het vertrouwen van de Belastingdienst "op ernstige wijze" geschonden, aldus het OM. De betaling van een geldsom van 300.000 euro in de vorm van een transactie ziet het OM als een passende afdoening.

Tegen de betrokken belastingadviseurs en een medewerker van de cliënt onderneemt het OM geen verdere actie. Intern zijn door PwC wel maatregelen genomen tegen de betrokkenen.

OM: PwC Nederland betaalt 300.000 euro vanwege onjuist informeren fiscus

Bron: ANP/OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.