Nieuws

Hoekstra: Onafhankelijkheid ADR en Rekenkamer 'van groot belang'

Het is "van groot belang" dat de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer onafhankelijk hun opdrachten kunnen uitvoeren en over de uitkomsten daarvan rapporteren. Dat stelt demissionair minister Hoekstra van Financiën, in antwoord op vragen van de Eerste Kamer over de positie van de ADR en de Algemene Rekenkamer.

Medio juli stelde de senaat vragen aan de minister naar aanleiding van een rapport met uitkomsten van een peer review van de Algemene Rekenkamer, dat in januari van dit jaar verscheen. De Eerste Kamer wil van Hoekstra onder meer weten hoe hij de rolverdeling ziet tussen kabinet, Algemene Rekenkamer en het parlement en de senaat, met name waar het gaat om de onafhankelijkheid van de Algemene Rekenkamer in relatie tot de Auditdienst Rijk.

Hoekstra legt in zijn brief aan de Eerste Kamer uit hoe het financieel besturings- en beheersingsstelsel van de Rijksoverheid is ingericht. Op basis van de beroepsregels is het van belang dat de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer beide onafhankelijk kunnen opereren, aldus de minister.

"In het kader van doelmatig controlebeleid is overleg tussen de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer noodzakelijk. Dat gebeurt in de huidige praktijk." Zowel de Auditdienst Rijk als de Algemene Rekenkamer moeten daarbij "eigenstandig" tot een oordeel kunnen komen, benadrukt Hoekstra. "Voor de kwaliteit van de financiële functie acht ik de onafhankelijkheid van de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer van groot belang."

Cruciaal

De Algemene Rekenkamer organiseert zelf periodiek peer reviews, net als andere nationale rekenkamers, zo legt Hoekstra uit. De rekenkamer "heeft een onafhankelijke positie en wordt niet op haar presteren onderzocht door het kabinet of het parlement."

De Auditdienst Rijk is sinds 2012 ondergebracht bij het ministerie van Financiën, maar het is "essentieel" dat de ADR "in professionele onafhankelijkheid zijn opdrachten kan aanvaarden, uitvoeren en over de uitkomsten daarvan kan rapporteren", aldus Hoekstra. De onafhankelijkheid van de ADR wordt als "cruciale gedragsregel" voorgeschreven en getoetst door de betrokken beroepsorganisaties NBA, NOREA en IIA Nederland.

De Algemene Rekenkamer oordeelde in mei van dit jaar zeer scherp over de verantwoording van het rijk voor de vele miljarden aan extra uitgaven in verband met de coronacrisis. Met name het financieel beheer bij het ministerie van VWS schoot dermate tekort, dat de Rekenkamer daartegen bezwaar maakte. Hoekstra deelt de visie van de Eerste Kamer dat een minister die een kritische rapportage van de Rekenkamer ontvangt, daar zelf actie op moet ondernemen en beide Kamers proactief moet informeren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.