Nieuws

EY in Zwitserland aangeklaagd om rol bij faillissement Zeromax

Het Amerikaanse hedgefonds Lion Point Capital heeft EY aangeklaagd in Zwitserland, in verband met het eerdere faillissement van handelsbedrijf Zeromax. Het hedgefonds wil een miljard dollar schadevergoeding van EY.

Dat meldt de Financial Times. Zeromax was een Zwitsers handelsconglomeraat met heel uiteenlopende activiteiten, van textielverwerking tot gaswinning. Het bedrijf was zeer actief in Oezbekistan.

Accountants van EY zouden bij hun controle van Zeromax niet aan de bel hebben getrokken over grote aankopen van juwelen. Ook zou het Zwitserse bedrijf enorme bedragen hebben gestoken in ondoorzichtige offshore-transfers.

De Zwitserse EY-organisatie gaf eerder goedkeurende verklaringen af bij de jaarrekeningen over 2005, 2006 en 2007 van Zeromax. In de drie jaar daarna, richting de ondergang van Zeromax, bleef EY Zwitserland de accountant van de firma, echter zonder een verklaring af te geven bij de jaarcijfers.

Faillissement

Zeromax ging in 2010 ten onder, met een schuld van ruim zes miljard dollar. Het betekende na de ondergang van Swissair het op een na grootste faillissement ooit in Zwitserland. Door de complexe structuur van Zeromax komen nu pas details rondom het faillissement naar boven.

De FT stelt dat nog honderden Europese crediteuren miljarden dollars van het handelsbedrijf te goed hebben. Lion Point Capital en EY geven verder geen commentaar op de kwestie. EY stelt alleen dat Zeromax mede als gevolg van rechtszaken in Oezbekistan ten onder ging en dat EY Zwitserland zich stevig zal verdedigen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.