Nieuws

Pheijffer: 'Accountants gaan de wereld niet redden'

De accountancysector is nog onvoldoende kritisch over de impact van bedrijven op milieu, klimaat en gezondheid. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD.

Pheijffer refereert in zijn column aan de uitspraak van oud-TNT-ceo Peter Bakker uit 2012 tijdens een VN-conferentie over duurzaamheid: "Accountants will save the world". Bakker gaf daarin aan dat ondernemingen niet alleen moeten rapporteren over hun financiën, maar ook over de sociale aspecten van hun onderneming; accountants kunnen daar zekerheid bij verschaffen.

Volgens Pheijffer heeft het "te lang geduurd voordat de terechte oproep van Bakker (en vele anderen) tot daadwerkelijk handelen van accountants heeft geleid". Ook de recente kanttekeningen van accountant EY bij de jaarrekening van Shell moeten we als beroep niet groter maken dan ze zijn, meent hij. "Wat in de controleverklaring is opgenomen is veilig, neutraal en weinig informatief. Too little and too late." De rechter was vervolgens veel harder in zijn oordeel over het olieconcern.

Ook bij Tata Steel Europe slaat accountant PwC in de optiek van Pheijffer niet hard genoeg op de trom, als het gaat over milieu, klimaat en volksgezondheid. "Belangengroepen, de pers en het RIVM doen dat wel. En terecht: de wereld, het klimaat, milieu en onze gezondheid zijn te belangrijk om aan accountants over te laten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.