Nieuws

Accountant worstelt met coronasteun voor bedrijven

Ook ondernemers die maar weinig hinder ondervinden van de coronacrisis doen soms een beroep op steunmaatregelen als de NOW of TVL. Accountants kunnen vaak alleen een moreel appel doen om van steungelden af te zien.

Accountants die ondernemers helpen met het aanvragen van steungelden in het kader van de NOW-regeling of de TVL krijgen te maken met ethische dilemma's. Dat stelt een accountant, die werkt voor veel agrarische bedrijven maar anoniem wil blijven, tegenover de Telegraaf. "Als ik in mijn praktijk kijk, durf ik te stellen dat minimaal 80 procent van alle coronasteun in de verkeerde zakken belandt. En dat kunnen forse bedragen zijn." 

De anonieme accountant verwijst naar seizoensbedrijven zoals kwekerijen, die maar een deel van het jaar omzet maken. Bij het vaststellen van omzetverlies voor de NOW kan dat leiden tot mogelijk onterechte toekenning van subsidiegelden. De accountant stelt "gigantisch" te worstelen met verzoeken van ondernemers die toch een beroep op steunregelingen willen doen.

Arjan Brouwer (partner PwC en hoogleraar VU) geeft tegenover de krant aan dat de problematiek niet alleen bij agrarische bedrijven speelt. "Er zijn veel meer bedrijven die technisch recht hebben op steun, maar niet als je kijkt naar de geest waar de steun voor bedoeld is."

Moreel appel

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geeft tegenover de krant aan dat de steunmaatregelen destijds snel zijn opgezet om zoveel mogelijk bedrijven te helpen en werkgelegenheid te behouden. “Vanaf het prille begin heeft de overheid wel een moreel appel gedaan op bedrijven om geen misbruik te maken van de steunmaatregelen."

Ook de NBA benadrukt in een reactie dat accountants met een ondernemer in gesprek moeten gaan en waar nodig een moreel appel doen. "Het is uiteindelijk echter de verantwoordelijkheid van de onderneming om af te zien van de steun of deze aan te vragen."

Brouwer geeft aan dat als een bedrijf steun aanvraagt en aan de voorwaarden voldoet, de accountant ook een goedkeurende verklaring bij de verantwoording kan geven. "Een agent kan ook geen boetes uitdelen aan automobilisten die op de snelweg 100 rijden waar dat mag, omdat hij het persoonlijk veiliger vindt als er tachtig wordt gereden."

Onderbouwing van aanvragen met extra verklaringen door ondernemers is niet aan de orde, stelt het ministerie van Economische Zaken. "Dat gaat niet samen met dat je er ook de snelheid in wilt houden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.