Nieuws

Ajax leidt grootste omzetverlies van Europese topclubs door coronapandemie

De coronapandemie zorgt voor grote omzetverliezen bij de landskampioenen van de acht grootste voetbalcompetities in Europa. Ajax noteerde het grootste omzetverlies over het boekjaar dat juni 2021 eindigde.

Dat blijkt uit de jongste editie van de KPMG Football Benchmark. Ajax had over het genoemde boekjaar een omzetverlies van 23 procent; een bedrag van 37 miljoen euro. Ondanks stijgende omzet uit tv-uitzendrechten, sponsorgelden en andere commerciële activiteiten leden ook Bayern München (-2 procent), Atlētico Madrid (-2 procent), Lille (-12 procent), Sporting Club Portugal (-5 procent) en Besiktas (-21 procent) omzetverlies in boekjaar 2021. Alleen Manchester City (+17 procent) en Inter Milan (+19 procent) realiseerden omzetgroei in het tweede voetbalseizoen in coronatijd.

De grote verliezen zijn te wijten aan het gebrek aan entreegelden en andere inkomsten op wedstrijddagen, plus lagere inkomsten uit de verkoop van spelers. De meest waardevolle spelers in Europa zijn Erling Haland, Kylian Mbappē en Phil Foden, zo blijkt uit het KPMG-onderzoek.

Marktwaarde

Het Duitse FC Bayern München is de enige winstgevende voetbalclub van de acht Europese kampioenen. Manchester City heeft van de landskampioenen de selectie met de grootste marktwaarde (1,2 miljard euro), gevolgd door FC Bayern München met 921 miljoen euro en Atlētico Madrid met 715 miljoen euro. Besiktas zag de marktwaarde van de selectie met liefst 32 procent stijgen tot 110 miljoen euro. Daarmee is de Turkse voetbalclub nog wel de hekkensluiter van de acht grote clubs in Europa.

Met een schuldenlast van 245,6 miljoen euro in boekjaar 2021 is Inter Milan, ondanks de omzetgroei, de meest verlieslijdende club van de acht Europese voetbalkampioenen. Ajax en het Franse Lille vormen samen met FC Bayern München de top drie van de financieel meest gezonde landskampioenen.

"De bedrijfsresultaten van de Europese landskampioenen laten eens te meer zien hoe ontwrichtend de coronapandemie is voor veel sectoren", stelt Paul Adriani, senior manager Sports Advisory bij KPMG. "Het initiatief om een Super League te starten heeft de brede voetbalsector ook geen goed gedaan."

Onderzoek

Met het European Champions Report 2022 brengt KPMG voor de zesde keer op rij de financiële resultaten van Europese voetbalclubs, social media analyses en de waarde van voetbalspelers in kaart. De Europese Football Benchmark wordt jaarlijks in januari en mei gepubliceerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.