Nieuws

Kritiek op advocaat Van Doorne, die ook misstanden bij The Voice onderzoekt

De advocaat die onderzoek doet naar de misstanden bij het RTL-programma The Voice of Holland wordt bij de start van dat onderzoek zelf bekritiseerd. Er zijn twijfels over haar objectiviteit en onafhankelijkheid bij eerder onderzoek in opdracht van EY.

De advocaat, partner van advocaten- en notarissenkantoor Van Doorne, zou bij feitenonderzoek in 2020 in opdracht van EY de gedragsregels voor advocaten hebben geschonden. Dat melden het FD en Follow the Money.

De advocaat onderzocht eerder een interne klokkenluidersmelding in verband met schending van de mededingingswet door een partner van EY, zo schrijft het FD. De klokkenluider, die door EY werd ontslagen, stelt dat de advocaat heeft verzuimd het door hem aangedragen bewijs te onderzoeken. Ook is een aantal getuigen niet gehoord.

Mede door het ondeugdelijke rapport van Van Doorne zou zijn verbintenis met EY zijn beëindigd. Inmiddels heeft de klokkenluider zowel de advocaat als kantoor Van Doorne aansprakelijk gesteld voor de door hem geleden schade, die door een onderzoeksbureau is geraamd op elf miljoen euro.

Grensoverschrijdend gedrag bij The Voice

ITV, producent van de populaire talentenjacht The Voice of Holland, heeft Van Doorne gevraagd om onderzoek te doen naar mogelijk grensoverschrijdend seksueel gedrag bij het programma. Tegen jurylid Ali B. en bandleider Jeroen Rietbergen is inmiddels aangifte gedaan door kandidaten die deelnamen aan het programma.

De advocaat die eerder leiding gaf aan het onderzoek bij EY, doet namens Van Doorne nu onderzoek bij The Voice. De in zedenzaken gespecialiseerde advocaat Richard Korver stelt tegenover het FD dat Van Doorne onvoldoende duidelijk maakt wat de onderzoeksopdracht van het kantoor precies is en wat er wordt gedaan met meldingen over misstanden. Ook zou niet duidelijk zijn of Van Doorne producent ITV ook op andere manieren bijstaat. Dat is relevant omdat er al langer sprake zou zijn van grensoverschrijdend gedrag bij The Voice.

Volgens Korver ontstaat door het onderzoek van het advocatenkantoor een beeld van “een slager die zijn eigen vlees keurt”. Hij roept Van Doorne op transparant te zijn over de opdracht en de positie van het kantoor. Slachtoffers kunnen zich beter melden bij het Openbaar Ministerie of de politie, meent Korver. Van Doorne heeft nog niet gereageerd op deze kritiek.

Onafhankelijk

De inschakeling van advocaten bij onderzoeken naar misstanden of fraude is al langer een punt van discussie. Volgens critici zijn advocaten te weinig onafhankelijk en objectief. Vanuit de Tweede Kamer is eerder gepleit voor aanvullende regels voor advocaten met een onderzoekspraktijk. Ook is er een al langer slepende discussie tussen advocaten en accountants over het doen van forensisch onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.