Nieuws

Theranos-oprichter Holmes schuldig bevonden in fraudezaak

Elizabeth Holmes, voormalig topvrouw van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos, is door een Amerikaanse jury schuldig bevonden aan vier van de elf aanklachten in een spraakmakende fraudezaak tegen haar. De cijfers van Theranos werden jarenlang niet gecontroleerd.

De jury acht deels bewezen dat Holmes investeerders voor honderden miljoenen dollars heeft opgelicht en patiënten in gevaar heeft gebracht met onnauwkeurige laboratoriumresultaten. Ze werd vrijgesproken van vier van de aanklachten. Over drie andere aanklachten kon de jury, ook na zeven dagen beraad, het niet eens worden.

Theranos-oprichter Holmes claimde een techniek te hebben ontwikkeld om bloedtests af te nemen met slechts een druppel bloed. Haar bedrijf, dat ze in 2003 begon op haar negentiende, werd mede door haar charismatische optredens een populaire start-up en kreeg uiteindelijk een waarde toebedeeld van negen miljard dollar. Een grote Amerikaanse drogisterijketen startte in 2013 een proef met Theranos.

In 2015 kwam echter aan het licht dat Theranos patiënten foutieve testresultaten gaf. Ook bleek de techniek van het bedrijf niet te werken. Achter de schermen maakte Theranos geen gebruik van eigen, maar van traditionele technologie voor bloedonderzoek, zo kwam via klokkenluiders aan het licht.

Geen accountantscontrole

"Uiteindelijk waren het de accountants, niet de wetenschappers, die geen andere keuze hadden dan de bittere pil aan het bestuur van Theranos te bezorgen", schreef MarketWatch afgelopen najaar. Volgens de Amerikaanse beurswebsite was greep houden op de cijfers voor topvrouw Holmes jarenlang minder van belang dan publiciteit.

Eind 2017 was Holmes echter gedwongen om alle activa van Theranos te verpanden aan de Fortress Investment Group, in ruil voor een lening van honderd miljoen dollar. Dat vroeg om het presenteren van gecontroleerde financiële informatie, iets wat blijkbaar al sinds 2009 niet meer was gedaan.

MarketWatch meldde eerder dat geen van de investeerders die tussen 2013 en 2015 meer dan zevenhonderd miljoen dollar in Theranos staken, ooit naar gecontroleerde financiële overzichten of een oordeel van een externe accountant had gevraagd. Een poging van KPMG om een audit uit te voeren en een oordeel te geven over Theranos liep jaren geleden stuk, aldus de website. 

Na een eerdere schikking hield Theranos in 2018 op te bestaan. Veel ook bekende investeerders raakten miljoenen kwijt door de affaire. Holmes riskeert een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.