Nieuws

Holmes krijgt elf jaar in fraudezaak Theranos

Elizabeth Holmes, voormalig topvrouw van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos, krijgt ruim elf jaar gevangenisstraf vanwege grootschalige fraude bij het bedrijf.

De 38-jarige Holmes werd al in januari van dit jaar schuldig bevonden aan fraude. De jury achtte deels bewezen dat Holmes investeerders voor honderden miljoenen dollars heeft opgelicht en patiënten in gevaar heeft gebracht met onnauwkeurige laboratoriumresultaten. Van een aantal aanklachten werd zij vrijgesproken.

Het vonnis dat werd opgelegd door de districtsrechter in het Californische San Jose ligt dichter bij de vijftien jaar gevangenisstraf die aanklagers hadden gevorderd, dan het huisarrest of maximaal 18 maanden celstraf waar Holmes' advocaten om hadden gevraagd. Verwacht wordt dat haar advocaten zullen vragen of de zwangere Holmes een hoger beroep in vrijheid mag afwachten.

Bloedtests

Theranos-oprichter Holmes claimde een techniek te hebben ontwikkeld om bloedtests af te nemen met slechts een druppel bloed. Haar bedrijf, dat ze in 2003 begon op haar negentiende, was op het hoogtepunt op papier circa negen miljard dollar waard.

In 2015 kwam echter aan het licht dat Theranos patiënten foutieve testresultaten gaf. Ook bleek de techniek van het bedrijf niet te werken. Achter de schermen maakte Theranos gebruik van traditionele technologie voor bloedonderzoek.

Accountants

Verschillende grote accountantsorganisaties waren in de loop der jaren betrokken bij de opkomst van Theranos, iets waar columnist en hoogleraar Marcel Pheijffer begin dit jaar kritisch over schreef. Uiteindelijk was het een klein kantoor dat eind 2017 scherp oordeelde over de financiële positie van het bedrijf. Toen bleek ook dat Theranos al jaren geen gecontroleerde financiële informatie meer presenteerde. Een eerdere poging van KPMG om een audit uit te voeren liep jaren geleden stuk.

Het geplaagde Theranos hield in 2018 op te bestaan. Veel investeerders, waaronder Rupert Murdoch en de voormalige Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos, raakten vele miljoenen kwijt door de affaire.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.