Nieuws

Theranos-topvrouw Holmes hoort pas in september straf wegens fraude

Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos, hoeft de komende maanden nog niet de cel in. Een rechter heeft besloten dat de zitting over de bestraffing van de wegens fraude gevallen topvrouw pas in september volgt.

Holmes werd eerder deze maand door een Amerikaanse jury schuldig bevonden aan vier van de elf aanklachten in de fraudezaak tegen haar. De jury achtte deels bewezen dat Holmes investeerders voor honderden miljoenen dollars heeft opgelicht en patiënten in gevaar heeft gebracht met onnauwkeurige laboratoriumresultaten.

Er had sneller meer duidelijkheid moeten komen over de straf voor Holmes, maar de rechter kreeg een verzoek van aanklagers en advocaten om het vervolg van de zaak nog even uit te stellen tot later dit jaar. Dan moet ook bekend zijn of voormalig operationeel directeur Ramesh Balwani van Theranos schuldig is bevonden. Tegen hem loopt een afzonderlijk proces, dat door de coronapandemie is uitgesteld tot maart.

Het geplaagde Theranos hield in 2018 op te bestaan. Het bedrijf was op het hoogtepunt negen miljard dollar waard. Veel investeerders, waaronder Rupert Murdoch en de voormalige Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos, raakten vele miljoenen kwijt door de affaire. Aan de Theranos-casus zitten ook accountancy-aspecten, stelde Marcel Pheijffer recent in een column op deze site.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.