Nieuws

Autosportbond FIA neemt meer tijd voor controle budgetplafond Formule 1

De internationale autosportfederatie FIA laat de Formule 1 langer in spanning over vermeende overschrijdingen van het budgetplafond in het jaar 2021.

De FIA had eerder aangekondigd op 5 oktober openheid van zaken te geven, maar meldt nu op 10 oktober naar buiten te komen met zijn financiële analyse van het jaar 2021. Een jaar waarin de F1-teams elk niet meer dan maximaal 145 miljoen dollar mochten uitgeven aan de bouw en ontwikkeling van hun raceauto's.

Media brachten bij de Grote Prijs van Singapore het nieuws naar buiten dat twee teams in 2021 meer hebben uitgegeven dan was toegestaan. Het zou gaan om Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, en Aston Martin. Bij Red Bull zou sprake zijn van een forse overschrijding. Op overtredingen van de financiële regels staan sancties, die in zwaarte variëren van een boete of puntenaftrek en in het ergste geval uitsluiting van de Formule 1.

Complex proces

"De analyse van de financiële inzendingen is een lang en complex proces dat al langere tijd bezig is en maandag 10 oktober zal worden afgerond", schrijft de FIA in een verklaring. De bond zei opnieuw op de hoogte te zijn van de verdachtmakingen, maar er niet inhoudelijk op in te gaan.

Teambaas Toto Wolff van het Formule 1-team Mercedes riep de FIA in Singapore op krachtig op te treden tegen de teams die het budgetplafond van 2021 hebben overschreden. Hij verwees in bedekte termen naar Red Bull. "Dat kostenplafond is een van de belangrijkste regels die is ingevoerd om een eerlijker speelveld te creëren. Het is van groot belang dat deze regels worden nageleefd", aldus Wolff.

Teambaas Christian Horner van Red Bull noemde de aantijgingen "lasterlijk" en zei dat hij ervan overtuigd is dat zijn team zich aan de regels heeft gehouden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.