Nieuws

FIA bevestigt overtreding budgetregels door Formule 1-team van Max Verstappen

Het Red Bull Formule 1-team van wereldkampioen Max Verstappen heeft vorig jaar meer geld uitgegeven dan was toegestaan. De internationale autosportfederatie FIA spreekt van een "kleine overschrijding" van het budgetplafond van 145 miljoen dollar. De Oostenrijkse renstal heeft ook procedurele fouten gemaakt.

De FIA Cost Cap Administration beraadt zich momenteel over de geconstateerde overtredingen en heeft nog geen straf uitgesproken. Aangezien bij Red Bull een "kleine overschrijding" is aangetroffen, gaat het vermoedelijk om minder dan vijf procent van het toegestane budget voor het bouwen en ontwikkelen van de Formule 1-auto's. Bij een dergelijke overschrijding kan de FIA een boete opleggen.

Alleen bij een "behoorlijke overschrijding" van de kostenlimiet kan de autosportbond WK-punten aftrekken. De wereldtitel van Verstappen, die hij vorig jaar in de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi behaalde, lijkt vooralsnog niet in gevaar te komen. Verstappen versloeg in het seizoen 2021 concurrent Lewis Hamilton met een neuslengte verschil.

Ook het team van Aston Martin heeft de budgetregels overtreden, maar bij deze renstal gaat het alleen om procedurele fouten. Het raceseizoen 2021 was het eerste waarin de tien deelnemende teams een budgetplafond afspraken voor de ontwikkeling van hun Formule 1-auto's. Dat moet de gelijkheid tussen de teams bevorderen en een eerlijker speelveld creëren.

Verbazing

Het Formule 1-team van Red Bull houdt vol dat het in 2021 niet meer heeft uitgegeven aan de ontwikkeling van de auto's dan was toegestaan. "We hebben met verbazing en teleurstelling kennisgenomen van de bevinding van de internationale autosportfederatie FIA dat wij de financiële regels hebben overtreden", schrijft het team in een reactie.

"Onze inzending van 2021 was onder de budgetlimiet, dus we moeten heel nauwkeurig de bevindingen van de FIA bekijken, want wij blijven ervan overtuigd dat de relevante kosten die we hebben gemaakt in 2021 onder die limiet zijn gebleven", aldus de Oostenrijkse renstal.

Complexe analyse

De autosportbond had veel tijd nodig om na te gaan of het budget in 2021 was overschreden. De complexe analyse van de financiële cijfers die de teams hadden aangeleverd vroeg van de FIA-accountants een aantal dagen meer rekenwerk dan eerder verwacht.

In de media kwamen ondertussen al verhalen naar buiten dat Red Bull en Aston Martin zich niet hadden gehouden aan de budgetafspraken. Bij Red Bull zou het gaan om een forse overschrijding. Mercedes en Ferrari, de twee grote rivalen van Red Bull, riepen op tot krachtig optreden tegen teams die het kostenplafond zouden hebben overschreden.

Teambaas Christian Horner van Red Bull vond de opmerkingen van de twee rivalen "lasterlijk" en "onaanvaardbaar" en zei juridische stappen te overwegen tegen Ferrari en Mercedes. "Het is een slinkse tactiek om hun gebrek aan prestaties op de baan te verdoezelen. We hebben het nu over kostenplaatjes, in plaats van over de fenomenale prestaties die Max dit jaar heeft geleverd."

De Cost Cap Administration van de FIA is verantwoordelijk voor beheer en toezicht op de naleving van het financieel reglement en het onderzoeken van mogelijke niet-naleving via een auditproces.

Bron: ANP/FIA

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.