Nieuws

'Groeiend aantal soorten cyberdreigingen voor bedrijven'

Ransomware is nog steeds de grootste cyberdreiging voor bedrijven, maar de afgelopen tijd komen daar verschillende nieuwe dreigingen bij, zoals aanvallen met deep fake-technologie en door staten gesponsorde aanvallen in verband met de oorlog in Oekraïne.

Dat meldt verzekeraar Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) in een nieuw rapport. Opkomende risicotrends zijn onder meer een verhoogd risico op door de staat gesponsorde aanvallen, het veranderende landschap van aansprakelijkheid van derden, een tekort aan cyberbeveiligingsprofessionals en cybergovernance onder toenemende ESG-controle.

Ook de verfijning en frequentie van aanvallen op zakelijke e-mailadressen nemen toe. Een toenemende afhankelijkheid van clouddiensten zorgt ook voor meer kwetsbaarheden. Ransomware blijft echter nog altijd het grootste cyberrisico voor organisaties wereldwijd.

De oorlog in Oekraïne en de meer algemene geopolitieke spanningen zijn volgens Allianz een grote nieuwe zorg, omdat de vijandelijkheden kunnen overslaan naar de cyberruimte en gerichte aanvallen kunnen veroorzaken tegen bedrijven, infrastructuur of toeleveringsketens.

Veerkracht

Dergelijke mogelijke kwetsbaarheden betekenen dat de veerkracht van bedrijven op het gebied van cyberbeveiliging momenteel door meer partijen dan ooit tevoren wordt onderzocht, waaronder wereldwijde investeerders, wat betekent dat veel bedrijven het nu beschouwen als hun grootste zorg voor milieu-, sociale en governancerisico's (ESG), aldus het rapport.

"Het cyberrisicolandschap laat geen ruimte om op zijn lauweren te rusten. Ransomware en phishingaanvallen zijn onverminderd actief en bovendien is er het vooruitzicht van een hybride cyberoorlog," zegt Scott Sayce, Global Head of Cyber bij AGCS en Group Head van het Cyber Center of Competence. "De meeste bedrijven zullen een cyberdreiging niet weten te ontkomen. Het is echter duidelijk dat organisaties met een goede cybervolwassenheid beter zijn opgewassen tegen incidenten. Zelfs wanneer ze worden aangevallen, zijn de verliezen doorgaans minder ernstig dankzij gevestigde identificatie- en responsmechanismen."

Ransomware

Over de hele wereld blijft de frequentie van ransomware-aanvallen hoog, evenals de daarmee samenhangende schadekosten. In 2021 was er een recordaantal van 623 miljoen aanvallen, het dubbele van 2020. Hoewel in de eerste helft van 2022 de frequentie met 23 procent wereldwijd verminderde, overtreft het totaal tot nu toe nog steeds dat van heel 2017, 2018 en 2019, terwijl Europa in deze periode het aantal aanvallen zag toenemen. Ransomware zal in 2023 wereldwijd naar verwachting 30 miljard dollar schade veroorzaken voor organisaties. Vanuit het perspectief van AGCS was de waarde van ransomware-claims waarbij het bedrijf samen met andere verzekeraars betrokken was goed voor ruim 50 procent van alle cyberclaimkosten in 2020 en 2021.

AGCS signaleert ook dat kleinere en middelgrote bedrijven steeds vaker doelwit zijn. Die hebben vaak niet de nodige controlemogelijkheden en middelen ter beschikking om in cyberbeveiliging te investeren, terwijl grotere bedrijven ondertussen wel meer in beveiliging investeren. Daarnaast gebruiken criminelen een breed scala aan intimidatietechnieken, passen ze hun losgeldeisen aan specifieke bedrijven aan en maken ze gebruik van deskundige onderhandelaars om de opbrengst te maximaliseren.

Deep fake

De oplichting neemt ook steeds complexere vormen aan, waarbij soms zelfs gebruik wordt gemaakt van zogenoemde deep fake-technologie en virtuele conferenties. "Aanvallen worden steeds geavanceerder en gerichter, doordat criminelen nu virtuele vergaderplatforms gebruiken om werknemers te misleiden om geld over te maken of gevoelige informatie te delen. Deze aanvallen worden steeds vaker mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie die 'deep fake'-audio of -video's mogelijk maakt die senior leidinggevenden nabootsen. Vorig jaar deed een bankmedewerker uit de Verenigde Arabische Emiraten een overboeking van 35 miljoen dollar nadat hij was misleid door de gekloonde stem van een bedrijfsleider."

Cyberoorlog

Vooralsnog heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet geleid tot een opvallende toename van cyberverzekeringsclaims, maar Allianz ziet wel een mogelijk verhoogd risico van natiestaten uitgaan. Het risico neemt toe op spionage, sabotage en schadelijke cyberaanvallen tegen bedrijven die banden hebben met Rusland en Oekraïne, maar ook tegen bondgenoten en bedrijven in buurlanden. Door de staat gesponsorde cyberacties kunnen mogelijk gericht zijn op kritieke infrastructuur, toeleveringsketens of bedrijven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.